BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  DÜNYA

Her yıl 5 milyon insan inme kurbanı oluyor

Nöroloji Uzman Dr. Mustafa Çam, dünyada her yıl 15 milyon kişinin inme geçirdiğini ve bu kişilerden 5 milyonunun hayatını kaybettiğini belir...

Abone ol

Nöroloji Uzman Dr. Mustafa Çam, dünyada her yıl 15 milyon kişinin inme geçirdiğini ve bu kişilerden 5 milyonunun hayatını kaybettiğini belirtti.
İnmenin halk arasında konuşma kaybı ile vücudun bir bölümünde geçici veya kalıcı tarzda oluşan hareket kaybı veya güçlüğü olarak bilindiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Çam, inmenin tıbbi olarak ani gelişen, travmatik olmayan, beyin damar hastalığına bağlı, 24 saatten uzun süren ölümcül olabilen bir klinik sendromu olduğunu açıkladı. Beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanması, beyne giden kan akım gidişinin yavaşlaması ya da durması ile beyin damarlarından birinin ani şekilde yırtılarak, kanın beyin dokusu içine akması sonucu inmenin meydana geldiğini belirten Dr. Mustafa Çam, "İnme çoğu kez etkilenen beyin alanları ile ilgilidir. Bilinç değişikleri, kol veya bacakta tutmama şeklinde güç kaybı, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, denge bozukluğu, duyusal bozukluklar, görme bozuklukları ve işitme kaybı şeklinde ortaya çıkabilir. Hastanede tedavi gören nörolojik hastalıkların yüzde 50’den fazlasını inme oluşturur. Dünyada her yıl 15 milyon inme olmakta bunların 5 milyonu ölmekte, 5 milyonu kalıcı sakat kalmaktadır. Erişkin dönemde en sık özürlülük nedenidir. Kalp hastalıkları ve kanserden sonra gelişmiş ülkelerde en sık üçüncü ölüm nedenidir. 40 yaşın altında nadir görülmekle birlikte, 55 yaşından sonra her on yılda ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı 2 kat artar. Erkeklerde görülme ihtimali daha yüksektir” dedi.

"DOĞRU TEDAVİYLE HASAR EN AZA İNEBİLİR"
İnmenin oluşmadan altında yatan nedenler araştırılarak tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Çam, "İnmeye neden olan damarsal hastalıklar belinlendikten sonra tedavi en kısa sürede başlamalıdır. Akciğer enfeksiyonu, bacak gibi başka bölgelere yayılım gibi olası komplikasyonlar önlenmelidir. Tabi daha da önemlisi inmeye yol açabilecek tansiyon, diyabet, sigara, obezite gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin giderilmesidir. Bu faktörleri en aza indirerek de inmenin görünme oranını en aza indirebiliriz" dedi.
(İHA)