Dinsel, aynı zamanda psikoseksüel bir olay olan sünnet, her yaşta yapılmamalı.
Abone olYeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Verimli, sünnetin sadece dinsel bir tören olmadığını, aynı zamanda ''psikoseksüel bir olay'' olduğunu belirterek, bu nedenle çocuğun somut olarak cinselliğin farkına vardığı ödipal dönemi (2-6 yaş arası) sünnet için doğru bulmadığını bildirdi.
AA muhabirine bilgi veren Arif Verimli, insanın psikolojik ve cinsel gelişim evrelerinde 0-1 yaş arası ''ağızcıl dönem'', 1-3 yaş arası ''anal dönem'' ve 3-6 yaş arasında da ''ödipal dönem'' olduğunu, ancak bu dönemlerin birbirleriyle kesin sınırlarla ayrılmayıp, birbirlerinin içine geçişli olduğunu söyledi. Verimli, kişilik ve cinsel yapılanmanın çok büyük oranda 0-6 yaş arasında oluştuğuna işaret ederek, ''Sünnetle ilgili yapılacak bir yanlış, çocuğun gelecekteki kişiliği, cinsel yaşamı ve cinsel kimlik gelişiminde çok ciddi bir travma etkisi yapabilmektedir'' dedi.
Ödipal dönemde çocuğun somut olarak cinselliğinin farkına vardığına dikkati çeken Verimli, şu bilgileri verdi: ''Erkek çocuk, cinsel organını tanırken, kız kendisinde neden bir erkeklik organı olmadığını sorgular. Sağlıklı bir psikoseksüel gelişim için bu dönemin her iki cinste de travmatize edilmeden atlatılması gerekir. Bu dönemde yapılacak olan sünnet, travma etkisi yaratabilmektedir. Gerçek ile düşü ayıramayan, somut düşünce özelliklerine sahip çocuğun bilinçaltında mantık dışı ve ileride yaşamını etkileyebilecek komplekslerin gelişmesine yol açabileceğinden, 2-6 yaş arasını sünnet için doğru bulmuyorum. Sünnet için en doğru yaş 0-1 yaş arası ve 7-9 yaş arasıdır.''
STADYUMLARDAKİ SÜNNET
Prof. Dr. Arif Verimli, sünnet kıyafetlerinin de abartıdan, (kral, prens, padişah kostümleri gibi) uzak olması gerektiğini, şık ve erkeksi bir takım elbisenin, erkek çocuk için daha yapıcı bir ödül olacağını söyledi. Verimli, sünnet süresince yapılacak gezi ve eğlencelerin motive edici olduğunu, ancak sünnetin bir sağlık durumu gibi ele alınması ve çocukla bir yetişkin gibi konuşulmasının travma etkisi yaratmasını engelleyeceğini vurguladı. Arif Verimli, ayrıca herkesin gözü önünde stadyum gibi alanlarda sünnet yapılmasının da doğru olmadığını, bunun çocuklara değil, ailelerine yapılan bir yatırım olduğunu belirterek, ''Sünnet bir sağlık olayıdır, bir psikoseksüel süreçtir. Ailelerin çocuklarının gelecekteki kişilik ve cinsel gelişimleri için sünneti çok dikkate almaları gerekir. Sağlıklı olan, bir belediyenin veya kurumun, bir doktorla sezonluk anlaşıp, randevu alarak bir klinikte, muayenehanede veya hastanede sünnetlerin gerçekleştirilmesidir'' dedi.