YGS'de dört testten 8 net yapan aday, 180 puan barajını geçerek 70 bin kişiyi eleyecek.
Abone olİlk kez geçtiğimiz yıl uygulanan iki aşamalı ÖSYS sisteminin ilk ayağı olan YGS öğrencileri elemek ve ikinci aşama olan LYS'ye daha az öğrencinin başvurmasını sağlamak amacıyla yapılsa da bu hedefe ulaşılamadı. YGS'ye başvuran 1 milyon 500 bin adayın sadece 70 binini eleyen sınavın ortaya çıkardığı bu sonuç eğitimciler tarafından eleştirildi.
YGS PUANI LYS'Yİ DE ETKİLİYOR
Her testten 8 doğru soru cevaplayan aday barajı aşarak LYS'ye girmeye hak kazandı. Üniversite sınav maratonun ilk ayağı olan YGS 27 Mart Pazar günü yapılacak. Sınava yaklaşık bir ay kala tüm adaylar çalışmalarına hız verirken, bir yandan da 'Ne kadar net yaparsam başarılı olabilirim?' sorusunun cevabını arıyorlar.
EKSİK OLDUĞUNUZ KONULARA ÖNEM VERİN
Pianalitik Dershanesi eğitim uzmanları bu konuda adaylara sakin olmalarını önerirken, geçtiğimiz senenin verilerine dikkat etmelerini ve sadece 70 bin adayın elendiği sınavda bu yüzde 4'lük dilime girmemek için dikkatli olmalarını söylediler. YGS'de her testten 8 sorunun doğru cevaplanması halinde toplam 4 testten 32 net elde edileceğini belirtirken, bu rakamın 180 puan barajını geçmekte yeterli olabileceğini söylediler. Buna ek olarak uzmanlar YGS'de alınan puanın yüzde 40 oranında LYS'yi etkilediğini vurguladı.
Adayların bunu bir rahatlama olarak algılamamasının önemini vurgulayan Pianalitik Dershaesi Rehberlik servisi uzmanları, "Bu bilgi öğrencilerin acaba 180 barajını nasıl geçerim sorularından arınmalarını sağlayacak. Bu sayede adaylar zihinleri daha temiz bir biçimde çalışabilecekler. Derslerine daha iyi konsantre olarak, konu eksiklerini giderip, test çözümü konusunda deneyim kazanabilecekler. Ancak eksik konuların tekrar edilmesi unutulmamalı" dedi.
Alanınız dışında da soru çözün
Eğitim uzmanları üniversite sınavına yaklaşık bir ay kala adayların daha verimli bir biçimde nasıl çalışabileceklerinin de tüyolarını verdiler:
Lise 1 konularının önemi büyük. Geçen yıl yapılan YGS'de de ağırlıklı olarak sorular yine Lise 1 konularından geldi. Bu nedenle bu sene de çalışma planı yapılırken adayların eksik olduklarını düşündükleri konulara ve soru tiplerine büyük yer ayırmaları gerekiyor.
Haftada mutlaka en az iki deneme sınavı çözmeye çalışın. Bu durum sınav stresinin büyük ölçüde azalmasını sağlar.
Kendi alanlarınız dışında da soru çözmek önemli. Adayların kendi alanları dışında çözecekleri her soru YGS dolayısıyla LYS puanlarına olumlu yansır. Bu nedenle çalışma planınızda alan dışı gibi görünen derslere de yer açmak adaylar için fayda sağlayacak. Her doğru soru adayların rakipleri arasında da bir adım öne geçmesini sağlayacaktır.
Kalemsiz işlem yapmak yanlış
Araştırmalar insan beyninin dikkat süresinin 16 ile 20 dakika arasında olduğunu ve bu süre geçildiğinde konsantrasyon bozuklukları yaşandığını belirtiyor. Bu nedenle de sınavlarda yapılan hataların büyük bir kısmının işlem hatalarından kaynaklandığı belirtiliyor. İşlem hatalarına mani olmak için aceleci davranılmaması ve işlem gerektiren soruların sınavın son zaman dilimine bırakılmaması öneriliyor. En garantilisi de kağıt kalem kullanarak soru çözmek.
Çok çalışmama rağmen puanlarımda artış olmuyor, neden?
Bu durum çoğu öğrencide karşımıza çıkmakta. Puan durumundaki artış hızı, sınavlara yakın dönemde, bir miktar düşmektedir. Bunun temel nedeni sınav yaklaştıkça konu eksiğinden kaçırılan soru sayısının azalmasıdır. Sene başı itibariyle konu eksiğiniz çok olduğu için ve çalışma maratonunun henüz başında olduğunuzdan dolayı çalışmanın karşılığını gözle görülür bir şekilde fark edebiliyordunuz. Şimdi ise konu eksiğiniz azaldığından, konu çalışarak puanınıza ekleyeceğiniz katkı azaldı. Tabii bu durum, puanınızda hiç artış olmayacak anlamına gelmiyor. Bir diğer faktör de ne tür deneme sınavlarının, ne şekilde çözüleceği ve her çözümün ardından ne yapılacağıyla ilgili.