BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,67
ALTIN 3.013,95
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Her şey o kazıyla başladı

Sera işletmecisi olacaktı perişan oldu. Tarihi villaya ait mozaikler bulan Oral'a bir dokun bin ah işit.

Abone ol

İnsanlık tarihine tarihi bir villa kazandırdı ama bir de ona sorun. Zonguldak Çaycuma'da iki yıl önce bahçesine sera kurmak isterken mozaik bulan Nizamettin Oral kabus dolu günler yaşıyor.

Oral, kendi bahçesine artık yabancı gibi. Ödül beklerken çektiği zararı da kendi karşılıyor. 3 yıldır binlerce TL zarara uğradığını söylüyor.

KENDİ BAHÇESİNE NÖBETÇİ DİKTİLER

Yedi emin olarak teslim edilen bahçedeki kazı çalışmalarının zarar görmemesi için evinin balkonunda gece gündüz nöbet tuttuyor. Nizamettin Oral, çalışmalar bitirildikten sonra alanın etrafına en azından tel çekilmesini istedi. Yaşadığı sıkıntıyı da şu sözlerle dile getiriyor:

ÖDÜL BEKLERKEN

"Daha önce mısır, domates, salata gibi ürünler ekiyordum. En son sera yapmıştım. Maddi olarak zararım ne kadar bilmiyorum ama seradan şu ana kadar en az 9 kez ürün almıştım. 4-5 adet meyve ağacım gitti. Bahçemin kazı yapılan hiçbir kısmına ekebileceğim diğer ürünleri ekemiyorum. Şu ana kadar bu zararım ödenmedi. Böyle bir tarihi yapıyı, ortaya çıkardığımız için ödüllendirmeyi beklerken, zararını da kendimiz çekiyoruz. Yine de devletimiz milletimiz için katlanıyoruz ama buradaki belirsizlik netleşsin istiyorum."

ROMA DÖNEMİNE AİT VİLLA

Olayın ortaya çıkması üzerine Kültür Bakanlığı Kdz. Ereğli Müzesi tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştı. M.S. 3. yüzyıldan kalan Roma Dönemi'ne ait bulguların elde edildiği kazı çalışmalarının bu yıl ki etabı bir hafta önce başladı. Bulunan iki mozaik ve ardından ortaya çıkan odaların ardından üçüncü mozaik bulundu.

Üçüncü oda için ümitlendiren çalışmalarda, odaların güzel ve dekorlu olması villa ihtimalini artırıyor. Yapının yüksekte olması ve elde edilen bulguların kilise ya da hamama ait olmaması villa olasılığını güçlendiriyor.

ARKEOLOG NE DEDİ?

Yapının üzerine ikinci yerleşimin olması nedeniyle net bir sonuca varamadıklarını belirten Arkeolog Handan Özalpay, şöyle konuştu: "M.S. 3. yüzyıl Roma döneminde yüksek yerlere yazlık gibi villaların kurulması geleneği, ortaya çıkan mozaiklerin dekorlu ve güzel odalara işaret etmesi ve elde edilen bulguların kilise ve hamam gibi bir yapıya ait olmamaları villa ihtimalini güçlendiriyor. Bu nedenle ilk olarak villa tahmin ettik, halen daha villa olduğunu düşünüyoruz. Tarihi yapının üzerine ikinci yerleşiminin bulunması ve yüksek derecede tahrip olması nedeniyle de, net bulgulara ulaşamıyoruz. Başka mozaik olmadığını belirlememiz halinde mozaiklerin taşınması veya yerinde korunması yönünde kurul kararını bekleyeceğiz. Kurulun vereceği kararın ardından çalışmaların yönü ve vadesi netleşecek."