Rusya bazı Avrupa ülkelerinin Libya'ya danışman gönderme fikrini eleştirerek, tarihte bu gibi girişimlerin kötü bittiği örnekler olduğuna dikkat çekti.
Abone olRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov batılı ülkelerin Libya'ya askeri danışman sevketme fikrine tepki göstererek bunun son derece riskli bir adım olacağı uyarısında bulundu.
Libya'da giderek bir açmaz görünümüne bürünen çatışmalarda İngiltere, İtalya ve Fransa isyancılara destek vermek üzere birer askeri danışman heyeti göndereceklerini açıklamıştı.
ABD yönetimi de telsiz ve araç gereçle ve yardımdan oluşan 25 milyon dolar tutarında bir sevkiyat yapmaya hazırlanıyor.
Bazı Fransız yetkililer dün ayrıca faaliyetlerin daha da genişletilebileceğine işaret etmişti.
Dün Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, ülkeye asker konuşlandırmanın "BM Güvenlik Konseyi tarafından ele alınmaya değecek bir fikir" olduğunu söyledi.
Lavrov ise, böyle bir adımın önceden kestirilemeyecek sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler, demokratik değişim talepleriyle başlayan eylemler karşısında ordunun saldırısına uğrayan sivillerin korunması için çıkarılan1973 sayılı kararla "işgal hariç" gerekli tüm önlemlerin alınmasını istemiş, silah ticaretini yasaklamış ve bir uçuşa yasak bölge oluşturmuştu.
Bu karara Rusya da destek vermiş, ancak Kaddafi yönetimine karşı doğrudan bir operasyon konusunda eleştirilerini sürdürmüştü.
Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da konuşan Lavrov, Rusya'nın batılı güçlerin Libya topraklarında sıcak çatışmaya doğru yöneldiğine ilişkin işaretlerden kaygı duyduğunu belirtti.
Lavrov, "Tarihte, her şeyin danışman göndermekle başladığı; işlerin yıllarca sürüp her iki tarafta da yüzlerce, binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandığı vakalar var" dedi.