'Her şey dahil' tatilde hastalık riskine dikkat! Uzmanı uyardı!
Tatillerde açık büfelere karşı koymanın oldukça zor olduğunun altını çizen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, tatile çıkacaklara beslenme önerilerinde bulundu. Demirci, "Tüm yiyecekleri aynı anda almayın, önce hafif bir şeyler yiyin. Tatlı için acele etmeyin" dedi.
Tatilin en keyifli unsurlarından biri olan açık büfe yemeklere hayır diyebilmenin zor olduğunu söyleyen VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, bu keyfin zararlı hale dönüşmemesi adına tatilcileri uyardı.
"Tatlı veya meyveyi ise en sona saklayın"
Açık büfeden yemek seçerken yiyecekleri çok karıştırmamak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Hakan Demirci, "Yemeğe hafif bir çorbayla başlamak gerekir. Ardından ara sıcak ya da zeytinyağlılar, sonrasında ana yemek olarak tercihinizi belirlemek faydalı olur. Ana yemeğinizi salata, yoğurt, cacık gibi yiyeceklerle zenginleştirebilirsiniz. Tatlı veya meyveyi ise en sona saklayın. Tüm yiyecekleri aynı anda almamaya özen gösterin. Önce çorbanızı için, ardından dolaşıp tekrar beğenin ve alın. Hem açık büfe ve yemeğin keyfini çıkarın, hem de yemek arasında ufak molalar vermiş olun. Böylece hem sindirim sisteminizi aşırı yormadan gıdaları tüketmiş olursunuz hem de birçok gıdanın aynı tabaktaki yoğunluğu nedeniyle kendinizi hepsini bitirmek zorunda hissetmezsiniz" tavsiyesinde bulundu.
"Yemekten 2 saat sonra yüzebilirsiniz"
Tatilde mide bağırsak sistemi için yapılan en önemli yanlışın günlük hayatın dışına çıkmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Hakan Demirci, "Yağlı, baharatlı ve kızartma tarzı gıdalar sindirim sisteminin bir anda fazla yüke maruz kalmasına neden oluyor. Bu durum sonucunda hazımsızlık, gastrit, gaz, şişkinlik gibi şikayetler oluşabiliyor" diye konuştu.
Kalp krizi riski yüksek kişiler için nemli ve sıcak havanın tehlike çanlarını çaldırdığını hatırlatan Dr. Hakan Demirci, "Özellikle hipertansiyon ve şeker hastaları, önceden kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da kalp ameliyatı olmuş kişilerin aşırı nem ve sıcaklardan kaçınması önem taşıyor. Bu kişilerin çok sıcak saatlerde dışarı çıkmamaları, güneş altında uzun süre kalmamaları, terle kaybettikleri sıvıyı yerine koymak için bol bol su içmeleri, aşırı efor sarf ettirecek sportif faaliyetlerden kaçınmaları ve alkol tüketimini azaltmaları gerekiyor. Özellikle yemekten hemen sonra yapılan egzersizler tehlikeli olabiliyor. Yemekten yaklaşık 2 saat sonra yüzmek sağlıklı olarak değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı.