Akdeniz bölgesinin meşhur yemeklerini saymıştık. Şimdi sıra Marmara'da. Mutlaka tatmanız gereken çok özel yemekler;
Abone olTürkiye'nin her bir köşesi cennet... Dün sizlere Akdeniz bölgesine gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken meşhur yiyecekleri tanıtmıştık... Bu kez sıra Marmara bölgesinde...
Bursa, konuklarını, dünyaca ünlü ''İskender Kebabı'' ve adı kentle özdeşleşen kestane şekeri ile beklerken, Yalova'nın simgesi haline gelen ''Yürüyen Köşk''ü ziyaret edenler, hoş izlenimlerle ayrılıyor.
''Sultanlar Şehri'' ve ''Der-i Saadet'' (Mutluluk Kapısı) gibi unvanlarla anılan Edirne'ye gelenleri ilk olarak Selimiye Camisi'nin silueti karşılıyor.
Meriç Nehri kenarında yiyeceğiniz bir yemek, günün tüm yorgunluğunu atmanızı sağlayabilir.
Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirasıyla ''Gezmekle bitirilemeyecek'' yerlerden olan Balıkesir, ''lezzet avcıları'' için de değişik alternatifler sunuyor.
İŞTE HER İLİN EN MEŞHUR LEZZETLERİ
VE TARİHE KAZINAN İZLERİ
''SULTANLAR ŞEHRİ'' EDİRNE
Kentin simgesi haline gelen ve Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ustalık eseri muhteşem Selimiye Camisi, büyüklük, yükseklik ve bıraktığı etki açısından ''kusursuzluğu'' temsil ediyor.
Edirne'deki tarihi köprüleri de unutmamak gerek. Arda, Tunca, Meriç ve Ergene'nin sularıyla çevrili kentin köprüleri büyük bir tarihi mirasın da taşıyıcısı. Meriç Nehri kenarında yiyeceğiniz bir yemek, günün tüm yorgunluğunu atmanızı sağlar.
BUNLARI MUTLAKA YİYİN
TAVA CİĞERİ
Edirne'ye özgü yiyeceklerin başında Edirne'nin meşhur tava ciğeri geliyor. Ziyaretçilerin, tadına bakmadan kentten ayrılmadığı tava ciğeri, sinirleri alınan taze dana karaciğerinin keskin bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra, una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Ciğerin yanında mutlaka, yazın güneşte kurutulup kırmızı hale gelen yağda kızartılmış biberler servis edilir.
EDİRNE PEYNİRİ
Edirne peyniri de kente gelen yerli ve yabancı turistlere ayrı bir lezzet sunuyor. Edirne'de üretilen beyaz peynirin ünü Türkiye'nin her yerinde biliniyor. Edirne'de beyaz peynirin kendine özgü bir yapılış biçimi var.
BALIKESİR'İN NELERE MEŞHUR
GÖRÜN: Ayvalık Şeytan Sofrası'nda hem ''Şeytanın ayak izi''ni görmek hem gün batımını seyretmenin hazzı ise bir başka.
BUNLARI TADIN
SUSURLUK AYRANI: Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirasıyla ''Gezmekle bitirilemeyecek'' yerlerden olan Balıkesir, ''lezzet avcıları'' için de değişik alternatifler sunuyor. Susurluk, ayranı ve tostunun çekiciliği sayesinde, İstanbul'dan İzmir'e gidenlerin mola verdiği yerlerin başında geliyor.
AYVALIK TOSTU: Tanınmış Ayvalık tostu, peynir, sucuk ve salamın da aralarında bulunduğu bol malzemeli doyurucu ve lezzetli bir öğün geçirilmesini sağlar. Ege mutfağının zenginliğini sunan Ayvalık, ayrıca balık eşitleriyle de dikkat çekiyor. Papalina balığı da Ayvalık'ta tadılması gereken lezzetlerden. Edremit Körfezi bölgesinde ayrıca zeytinyağı tadılıp alınabilir.
GÖVEÇ: Bigadiç'te, her kasap dükkanının odun közü ile kızdırılan fırınında, ilçeye özgü ''Göveç'' pişirilir. Toprak kapta yaklaşık 2 saat süreyle pişirilen oğlak etinin kokusu bile insanların iştahını kabarmaya yetiyor.
TİRİT: İl merkezinde, Balıkesir'e özgü, döner kebabın farklı versiyonu diyebileceğimiz ''Tirit'' ile şerbetli tatlı arasında kaymak olarak özetlenebilecek ''Balıkesir Kaymaklısı'', mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında.
İSKENDER'İN VATANI BURSA
Bursa, ziyaretçilerini, dünyaca ünlü ''İskender kebabı'' ve adı kentle özdeşleşen kestane şekeriyle bekliyor.
BUNLARI TADIN:
''İskender kebap'' yiyerek ziyafet çeken, kestane şekeriyle de damaklarını büyük bir lezzetle buluşturan ziyaretçiler, ''İnegöl Köftesi''nin de tadına mutlaka bakmalı.
Ziyaretçilere, peynir kullanılarak yapılan Kemalpaşa tatlısı ile İznik Gölü kıyısındaki lokantalarda yayın şiş yemeleri de tavsiye ediliyor.
MUTLAKA GEZİN: Teleferikle çıkılan Uludağ, Zeytinbağı (Trilye), Osmanlı dönemi konut dokusunu koruyan Cumalıkızık, kent merkezindeki Hanlar bölgesi ile ünlü İznik, Bursa'da gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
TEKİRDAĞ'DA KÖFTE BİR BAŞKADIR
Avrupa'ya geçiş noktası üzerinde kurulu bir kent olan Tekirdağ'a ulaştığınızda sizi denizin mavisi ve sahilin muhteşem güzelliği karşılıyor.
MUTLAKA GEZİN: Tekirdağ'ın, eski ahşap yapılarını, şair Namık Kemal'in yaşadığı evini ve Macar Prensi, II. Ferenc Rakoczi'nin sürgün yıllarını geçirdiği müze evi için birkaç saat zaman ayırmaya değer.
Her mevsimde farklı güzellikleri ile çekim merkezi olan Şarköy'de, özellikle eylülde başlayan bağ bozumunu görmek ve görüntülemek isteyenlerin, bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor.
BUNLARI TADIN:
TEKİRDAĞ KÖFTE: ''Marmara'nın İncisi'' Tekirdağ'a gelenler, kent merkezi ya da sahil boyundaki lokantalardan birinde, kendine has lezzetiyle herkesin damak zevkine hitap eden Tekirdağ köftesi ile dondurmalı peynir helvasının tadına bakabilir.
KEŞKEK: Tekirdağ'ın, kendine özgü yöresel tatları arasında bulunan ''Keşkek'', kırsal kesimlerde geleneklerin yaşatılmaya çalışıldığı düğün gibi etkinliklerin vazgeçilmez yiyeceklerinden. Evlilik çağındaki gençlere, ''düğünün ne zaman?'' yerine ''Senin Keşkeğini ne zaman yiyeceğiz?'' sorusunun yöneltilmesi, bu yiyeceğin geleneksel tatlar arasındaki önemini ortaya koyuyor.
KIRKLARELİ'NDE HARDALİYE
BURALARI GEZİN: Kırklareli merkezinde, tarihi Hızırbey, Karakaşbey, Kapan, Yayla ve Kırkşehitler camileri, Hızırbey Hamamı ve Kapalı Çarşısı ile harabe haldeki Türkocağı binası gezilecek yerlerden birkaçı.
BUNLARI TADIN:
HARDALİYE: Kırklareli'nde günün yorgunluğunu atmak ve yemek yemek isteyenler, Kasaplararasını tercih edebilir. Burada yöresel içeceklerden hardal ve üzüm suyunun karıştırılmasıyla yapılan ''Hardaliye'' tadılması gereken içeceklerden. Kırklareli'ne gelenlerin tadabileceği diğer lezzetler ise köfte, koyun yoğurdu, koyun peyniri, koyun kaburga ve külbastı.
Pancar mevsiminde Poyralı köyünde pancar pekmezi, Demirköy'de mevsiminde çilek ve balı tatmak ayrı bir lezzet.
ÇANAKKALE VE KAZ DAĞLARI
BURALARI GEZİN: Çanakkale'ye gidenlerin ziyaret edebilecekleri ilk alternatif Gelibolu Yarımadası. Burada Şehitler Abidesi'nin dışında, müzeleri, savaşların yaşandığı alanları, şehitlikleri, diğer ülkelerin anıtlarını görmek mümkün. İsteyenler, ''Nusret Mayın Gemisi''i de görebilir.
ASOS: Birçok antik kente sahip Çanakkale'de, Ezine yolu üzerindeki Tevfikiye köyündeki Truva Antik Kenti ile Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti, mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlardan.
Bozcaada'da ise eski Türk ve Rum evleri ile bağ evleri görülebilir, meşhur Bozcaada şarabı tadılabilir. Yöreye özgü kırmızı domates reçeli ise alabileceğiniz farklı alternatiflerden.
Türkülere konu olan Aynalı Çarşı ile Yalı Han'ı gezip, Kasaplar Çarşısındaki peynir helvası da kenti ziyaret edenlere farklı bir lezzet sunuyor.
BUNLARI TADIN:
EZİNE PEYNİRİ: İntepe mevkisindeki boğaz manzaralı restoranlarda dinlenmek ve manzaranın keyfini çıkararak yemek yemek mümkün. Günün her saatinde, Ezine peynirinin yanı sıra, yöresel tereyağı, zeytin ve reçeller ile bahçede yetiştirilen sebzelerin sunulduğu kahvaltı da tercih edilebilir.
SAKARYA'DA ISLAMA KÖFTE
Metropol kentlere yakınlığı, denizi, gölleri, nehirleri ve doğasıyla alternatif turizm olanaklarını barındıran Sakarya'da, ıslama köfte mutlaka tadılmalı.
BU MEKANDA KÖFTE YİYİN:
ISLAMA KÖFTE: 97 yıllık tecrübesi, göze ve mideye hitap eden ıslama köftesiyle Köfteci Mustafa ve Köfteci İsmail, ziyaretçilere doyumsuz bir damak zevki vaat ediyor. Islama köftenin yanında sunulan şalgam suyu ise köfteye ayrı bir lezzet katıyor. Islama köfteyi tatmadan kentten ayrılırsanız çok şey kaçırmış sayılırsınız.
ALİ KOKA BOZASI: Yaz aylarında üretimi yapılmasa da kış aylarında kenti gezecek olan ziyaretçiler için Ali Koka Bozası da meraklılarına farklı bir lezzet sunuyor. 100 yılı aşkın süreden beri imal edilen Ali Koka Bozası, kıvamı ve eşsiz tadıyla kış aylarında ziyaretçilerin içini ısıtıyor.
BURAYI GÖRÜN: Sakarya ile özdeşleşen dünyanın en büyük içme suyu kaynaklarından Sapanca Gölü, misafirlerine doğanın güzelliklerini cömertçe sergiliyor.
Çeşitli kuş türlerine de ev sahipliği yapan göl, büyük şehirlerin stresinden uzaklaşmak isteyenlere sakin bir ortam vaat ediyor.
KUŞLARIN CENNETİ: Pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan Türkiye'nin ikinci büyük su basar ormanı Acarlar Longozu (Su Basar Ormanı), kentin kuzeyinde doğaseverleri bekliyor. Kuş sesleri eşliğinde deniz bisikletiyle nilüfer çiçekleri arasında dolaşmak ayrı haz yaşatıyor.
KOCAELİ'NDEN PİŞMANİYESİZ DÖNÜLMEZ
Tarihi ve görkemli eserleriyle büyüleyen bir kent Kocaeli... Doğal güzelliklerinin yanı sıra en özel tadı da bu kentimiz sunuyor...
MUTLAKA TADIN: Pişmaniye denince akla Kocaeli geliyor... Kocaeli'nin dünyaca meşhur tatlısı pişmaniye şeker, un ve su kullanılarak hazırlanıyor... Pişmaniye yapabilmek için usta eller gerekiyor... Özel karışım bu usta ellerde çekilerek tel tel helva biçimini alıyor...
Kocaeline uğrayıp da pişmaniye almadan sakın dönmeyin... Sonra çok pişman olursunuz...