Her gece felç oluyoruz! Uykuda düşme hissi meğer...
Uykuya dalarken neden düşme hissi yaşarız? Uykuda el ve ayakları oynatmamınızın sebebi nedir, rüya gördüğümüz anlarda ne oluyor? Uyku pozisyonları kaliteli uykuyu etkiler mi?
Tam uykuya dalarken birden düşme hissine kapılıp vücudumuzun silkindiğini mutlaka yaşamışsınızdır. Oldukça yaygın olan bu hisse ne sebep oluyor, o anda vücudumuzda neler yaşanıyor? Uykuyla ilgili bilmediğimiz çok ilginç bilgiler var. Bunlardan biri de aslında her gece bir nevi felç olduğumuz gerçeği. Buna uyku felci deniyor. Uykuya dalarken sürekli el ve ayaklarımızı da oynatırız. Bunun sebebi en rahat pozisyonu bulmak değil. Uykuyla ilgili sürekli yaşadığımız bu durumların bilimsel gerçeklerini derledik. Önce düşme hissinin sebebiyle başlayalım.
Oldukça yaygın olan düşme hissine beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu. Uykuda vücudumuz felç olmuş gibidir ve dış dünyadaki olaylara duyarsız hale geliriz. Ama kas kontrolümüz düğmeye basılmışçasına durmaz. Beynimizde retiküler aktivasyon sistemi adlı bölge nefes alma gibi temel fonksiyonları kontrol eder ve tetikte olma duygusunu hissettirir bize.
Görmeyle ilgili ventrolateral preoptik çekirdek (optik sinir önündeki bölge) yorgunluğu düzenler. Uykuya dalma sırasında retiküler aktivasyon sistemi vücudumuzun kontrolünü elden bırakırken ventrolateral çekirdek denetimi ele alır. Bu yavaşça kısılan bir lamba düğmesi gibidir, ama her zaman pürüzsüz işlemeyebilir.
Uyanıklığı sağlayan enerji kalıntıları ani yükselişe geçtiğinde seğirme hareketleri görülür. Fakat bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Hızlı göz hareketlerinin tersine bu seğirmelerin rüya gören beyinle bir ilgisi yoktur. Bundan ziyade günün son kalıntıları gibidir.