Başbakanlık tarafından hazırlanan rapor, sosyal güvenlik sistemindeki iyileştirmeye karşılık yoksulların yüzde 82’sinin sistemin dışında olduğunu ortaya koydu.
Abone olHem yoksul, hem korumasız
Aynı rapora göre, her dört kişiden biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Türkiye’de her dört kişiden biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Başbakanlık tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’deki yoksulların yüzde 82’si, sosyal güvenlik sisteminin dışında bulunuyor. Rapor, mevcut sistemin yoksulluğa karşı koruma sağlayamadığını da ortaya koyuyor.
Başbakanlık Sosyal Güvenlik Raporu’na göre, Türkiye’deki nüfusun yüzde 27’si, gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
EN YOKSUL KESİM MEVSİMLİK İŞÇİLER
Yoksulluğun en yaygın olduğu grup geçici mevsimlik işçiler. Bu grupta yoksulluk oranı yüzde 45’e ulaşıyor. Özellikle kırsal bölgelerde, ev kadınlarının da dahil olduğu ücretsiz aile işçileri, yoksulluk riski açısından yüzde 35.3 ile ikinci sırada bulunuyor.
Rapor, yoksul nüfus ile sosyal güvenlik sistemi arasındaki bağlantıyı da çarpıcı rakamlarla ortaya koyuyor. Yoksulluğun en yaygın olduğu ücretsiz aile işçileri ile yevmiyeli çalışanlar aynı zamanda kayıtdışı istihdamın yüzde 82’sini oluşturuyor. Bu kesimin neredeyse tamamı sosyal güvenlik sisteminin dışında yer alıyor.
İşgücünün ancak yüzde 48’i bir sosyal sigorta kuruluşuna bağlı çalışırken, yaklaşık 11 milyon kişi kayıt altına alınamamış durumda bulunuyor.
Raporda yer alan verilere göre, Türkiye 27 yıl sonra yaşlı nüfus sorunu ile karşılaşma tehlikesiyle karşı karşıya bulunurken; bu durum ivedilikle sosyal güvenlik reformu yapılmasını zorunlu hale getiriyor.
Haber: Nermin Yurteri
Kaynak: