Gül'ün Osmanlı hekimlerinin ilacı, saraylı kadınların güzellik sırrı olduğunu, aromaterapide kullanıldığını biliyor muydunuz?
Abone olDünyada yetişen 18 bin çeşit gül içinden en değerlisi bizim topraklara nasip olmuş: Kokulu Isparta gülü. Sadece mayıs ayında açan, mis kokulu, incecik pembe yapraklı, katmer katmer bir gül bu. İlaçların en güzeli, gül isimli kitabıyla “kokulu Isparta gülü”nün Osmanlı tıbbı ve aromaterapideki yerini anlatan Prof. Dr. Ayten Altıntaş, unutulmaya yüz tutmuş bir değerimizi tekrar tanıştırıyor bizimle.
Altıntaş, Hayykitap'tan çıkan eserinde gül ile hazırlanan doğal güzellik reçeteleri ve tedavi usullerini herkesin anlayabileceği bir dille aktarıyor. Kitabın sayfalarını çevirdikçe neler öğreniyoruz neler… Osmanlı hekimlerinin ilacı, saraylı kadınların güzellik sırrı olduğunu, aromaterapide kullanıldığını… Isparta'da binbir zahmetle üretildiğini ve tarih boyunca en önemli kavimlerin onun peşinden koştuğunu… Bebeklere, hamilelere verildiğini; yenildiğini, içildiğini, yüze sürüldüğünü…
NELER YAPILIYOR NELER
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Altıntaş, tıp tarihi dışında “tıpta etik” konusunda da uzmanlaşmış bir isim. Çalışmalarını “Türk tıp eğitimi” ve “Osmanlı tıbbında tedavi” konularında yoğunlaştıran Altıntaş'ın kitabı bu çalışmalarının bir ürünü. Bilimsel çalışmalarını insanlara ulaştırmak için çabalayan Altıntaş, gül denince çoğumuzun akıllara sadece gülsuyu gelmemesi için gülle yapılabilecek şeyleri tek tek sıralıyor.
Altıntaş, Osmanlı'dan gülbeşeker, gül macunu, gül balı, cüllâb, gül-engübîn, gül murabbası, gül yağı gibi tarifleri aktarırken; kendi özel formülleriyle gül şerbeti, gül sürmesi, gül kremi, gülsuyu, gül toniği, gül sabunu gibi ürünlerin evde nasıl üretileceğini anlatıyor. Altıntaş, kitabında “Bütün ağaçların nuru ve bütün çiçeklerin şahı” denilen gül için yapılan bu övgüye küçük bir katkıda daha bulunuyor: “Gül, ilaçların en güzeli, güzellik ürünlerinin en doğalıdır.”
İşte Prof. Dr. Ayten Altıntaş'ın iki özel reçetesi:
GÜL SİRKESİ
Güllerin açtığı mevsim organik sertifikalı güllerden alınır. 500 gr gül temizlenir, ayıklanır. Büyük bir cam kavanoza konulur. İçine fermantasyon yapması için 2 büyük kaşık bal veya şeker konulur. Güllerin üstünü örtecek kadar sıcak su ilave edilir. Hepsinin üzerine maya olarak 3 kaşık hakiki natürel elma sirkesi konur karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılır ve mutfağın ılık bir yerinde bekletilir. Bir ay sonra tadına bakılır, istenilen kıvama gelmemişse bekletilmeye devam edilir. Sirke istenilen keskinliği sağladığında süzülür ve cam bir şişeye alınır. Buzdolabına konulur. Hazmettirici özelliği çok belirgin olan bu sirkeyi et yemeklerinin yanında hazırladığınız ot salatalarında bolca kullanabilirsiniz.
GÜL MASKESİ
Yeni yapılan bilimsel araştırmalar gülün gençleştirici, kırışıkları giderici ve onarıcı etkisini ispat ettiler. Bu etki gülün kendisinde, haşlanmış gülde, gülsuyunda, gül yağında da var, belki daha ispat edilmeyen başka etkileri de. Gülü basit ve etkili olarak maske şeklinde kullanabilirsiniz. Taze gülleriniz varsa onları parmaklarınızla ezip göz kenarlarına veya yüzünüze sürebilirsiniz. Yeteri kadar taze gülünüz varsa ve tam bir maske uygulamak istiyorsanız o zaman ufak bir blendere (karıştırıcıya) ihtiyacınız olacak. Bir avuç ayıklanmış gülü blendere koyun, içine bir yemek kaşığı gülsuyu ilave edin ve parçalayın. Gülsuyu ilave etmezseniz macun haline getiremezsiniz! Bu macunu yüzünüze sürüp kurumaya bırakın. (Burak Bera)
Kitapla ilgili detaylar