BIST 9.368
DOLAR 34,50
EURO 36,28
ALTIN 2.961,27

Her çöküş süreci kendi döneminin tiranını yaratarak başlar!

“Tıpkı insanlar gibi ülkeler de kaderlerini kendileri belirler!”

Daha bu ilk cümlede birçok kaşın çatıldığını, “ya sabır” diyerek kısa süreli öfke yaşandığını görür gibiyim.

Belki haksız da sayılmazlar lakin kader üzerine düşünmenin günah sayılıp kaderciliğin kanıksatıldığı bir ortamda bu tür tepkileri garipsemiyorum.

Oysa kader dediğimiz şey sonsuz seçenekler arasından yaptığımız tercih değil midir?

Aksi olsaydı hırsız çaldıklarından, katil işlediği cinayetten sorumlu tutulabilir miydi?

Kader ile hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine inanırız elbette. Ancak kutsal saydığımız bu kavramları üzerinde kafa yorup düşünmeden hayatımıza monte ettiğimiz takdirde işlediğimiz tüm suçları ve günahları Allah’a havale edip işin içinden sıyrılma kolaycılığına sapmış olmuyor muyuz?

İlk cümlemde sadece insanların değil, ülkelerin de kaderlerini kendilerinin belirlediğine vurgu yapmıştım.

Bu da kişisel kanaatim değildir.

Tarihin tozlu sayfalarına bakılırsa bugün birçoğumuzun adını dahi bilmediği nice devletlerin hatta imparatorlukların yerle yeksan olduğu görülecektir. Burada dikkat çekmek istediğim husus; her çöküşün kaçınılmaz insan kıyımlarını, acıları, gözyaşlarını beraberinde getirdiğidir!

Her çöküş süreci kendi döneminin tiranını yaratarak başlar ki bu ekseriyetle kitlelerin desteği ile ortaya çıkar.

Dilerseniz tiran neymiş bir de ona bakalım.

Tiranı tanımlarken kişisel görüşlerimden ziyade sözlük anlamını paylaşarak yazımı sonlandıracağım.

Not: Türk Dil Kurumu, tiran kelimesini tanımlamaya değer görmemiş olacak ki sayfasında aratmama rağmen sonuca ulaşamadım!

Tiran;

(Uludağ Sözlük)

 “eski Yunan’da siyasal gücü zorla ele geçiren, onu kötüye kullanan kimse, acımasız, gaddar, despot.

bu tiranlar öncelikle alt sınıftan insanların yanındaymış gibi görünür, onların sorunlarını çözeceğini iddia ederek onların yardımıyla yönetimi ele geçirirlerdi. yönetimi ele geçirdikten sonra onları ezmekte hiç gecikmezlerdi. daha sonra da aç gözlü ve kendinden başkasını düşünmeyen bir soylu oluverirlerdi. tiranlar para ile tuttukları askerler onlara bağlı kaldıkları sürece başta kalabilirlerdi. o kentin yasasıyla başa geçmelerine rağmen tiranlar, başa geçtikten sonra kendilerini o yasaların üstünde görürlerdi. bunun için de istediklerini yaparlardı.”

Tiran;

(Vikipedi)

“(: τύραννος, tyrannos), ve kurallarından bağımsız bir yönetim biçimi sergileyen önder. Terimin kökeni 'a dek uzanmaktadır.

ve 'e göre; aldığı kararlarda hukuk dışına çıkan, altındakilerden çok kendi hakkını gözeten, başkalarına olduğu kadar kendi halkına da gösterenler tiran olarak tanımlanır.”