BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,02
ALTIN 3.009,54
HABER /  DÜNYA

Her baş ağrısı migren midir?

Anamur 2 Nolu Sağlık Ocağı Aile Hekimi Gülay Uysal, migrenin, kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. <br/>Uysal,...

Abone ol

Anamur 2 Nolu Sağlık Ocağı Aile Hekimi Gülay Uysal, migrenin, kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.
Uysal, her 6 kişiden birinde görülen ve günlük hayatımızı olumsuz yönde etkileyen migren hastalığının, genellikle zonklayıcı ve sıklıkla tek taraflı baş ağrısı atakları ile seyreden, Türkiye’de de sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirtti. Her 6 kişiden birinde ve her 4 kadından birinde migrenin görüldüğüne işaret eden Uysal, hastalığın, kişilerde yıllık ortalama 12 günlük iş kaybına neden olduğuna dikkat çekti. Görülme sıklığı çok yüksek olmasına rağmen Türkiye’de ve dünyada migrenin teşhis oranlarının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Uysal, "Hastaların önemli bir bölümü migren konusunda sınırlı bilgiye sahip iken, hastaların büyük çoğunluğu doktora hiç başvurmuyor. Migren ataklarla seyreden ve ataklar arasında belirti göstermeyen kronik bir baş ağrısı tipidir. Binlerce yıldan bu yana bilinen bir hastalık olan migren, baş ağrısı ve eşlik eden belirtiler, migrenli kişinin yaşantısını her zamanki gibi sürdürmesini engeller ve belirgin bir iş görmezliğe yol açar. Migren atakları tedavi edilmez ya da yapılan tedavi etkin olmaz ise 4-72 saat sürebilir" dedi.
Migrenin, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozduğunu ifade eden Uysal, şöyle devam etti; "Migren, genellikle başın tek tarafında hissedilen ancak çift taraflı da olabilen, zonklayıcı, hareketle artış gösteren, bulantı ve kusmanın görülebildiği, ışık, ses ve kokudan rahatsızlık gibi belirtilerin eşlik ettiği, tekrarlayıcı, genellikle orta şiddetli düzeyde baş ağrısı ile görülen bir hastalıktır. Migren kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülür. Bunun sebebinin de kadınlık hormonu olan östrojenin migren ataklarını tetiklemesi olduğu düşünülmektedir. Migreni tetikleyen diğer bazı etmenler de şunlardır; biyolojik faktörler (uyku ve düzen değişikliği), çevresel faktörler, bazı gıdalar, hormonal faktörler, kafa travması, açlık, stres, ankziyete."
Migren konusunda hastalara önerilerde de bulunan Uysal, şu bilgileri verdi; "Özellikle uzun süre aç kalınması halinde migren atakları tetiklenebileceğinden, aç kalınmaması önerilir. 3 güne kadar uzayabilen bu ataklar, günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir, bu yüzden yaşam tarzı değişiklikleri ve basit bazı önlemlerle migren atakları önlenebilir. Migrene son vermek için düzenli bir yaşam sürmek son derece önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek, ihtiyaç duyulan uykuyu almak gibi günlük aktivitelerin düzenlenmesi gerekir. Az ya da çok uyuma migren ataklarını tetikler, bu nedenle bundan kaçınılmalıdır. Migren tedavisinde yeni ilaçlar kullanılmaktadır fakat ilaç tedavisi yerine bilinen migren tetikleyicilerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek migrene yönelik ilaç dışı tedavinin temel taşıdır."
(İHA)