Bir yılda Dünya'da kaç büyük deprem oluyor? Türkiye'de deprem bekleniyor mu? Kandilli açıkladı...
Abone olKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Esntitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, güneş tutulması ile deprem arasında bir ilişkinin bilimsel olarak tespit edilemedini söyledi.
Barbarosoğlu, bir toplantıya katılmak üzere geldiği Bursada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin bir deprem ülkesi olduğunu, her an hasar verici bir depremin meydana gelme riskinin bulunduğunu vurguladı.
Güneş tutulması ile depremler arasında ilişki olabileceğini destekleyecek ciddi bir bilimsel çalışma bulunmadığını dile getiren Barbarosoğlu, bu konuya ilişkin ne model ne de istatiksel bir veri bulunmadığını bildirdi. Güneş tutulmasının ardından Türkiyede büyük bir deprem olacağı rivayetinin kesinlikle doğru olmadığına işaret eden Barbarosoğlu, şöyle devam etti:
"Güneş tutulması ile deprem arasında bir ilişki bilimsel olarak tespit edilememiştir. Yani deprem oluşumunu kesinlikle güneş tutulmasına bağlayamayız. 1 yılda dünyada 7den büyük 17 deprem olmaktadır. Güneş tutulması sayısı ise 2-5 arasındadır. Ülkemizde her an hasar verici deprem olma riski vardır. Eğer 29 Marttan sonra bir deprem yaşanırsa bu tamamen rastlantı olur."
"DEPREM ÖNCEDEN BİLİNEBİLİR Mİ?"
Dünyada depremin önceden bilinmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getiren Barbarosoğlu, ancak bununla ilgili şu ana kadar bilimsel açıdan bir sonuç alınamadığını kaydetti.
Depremin önceden bilinmesiyle ilgili çalışmaların desteklenmesi gerektiğini ifade eden Barbarosoğlu, "Bu konuda çalışmalar yapılmalı, ancak dikkatli olunmalıdır. Araştırmanın sonuçları tüm dünya tarafından kabul edilmeden, kamuoyuna açıklanmamalı. Bilimsel ortamlarda, konferanslarda tartışılmalı. Ancak şunu söyleyebilirim, şu an itibariyle dünyada depremleri bilecek bir sistem yoktur" dedi.
Kaynak: Milliyet