Genellikle kadınlarda rastlanan meme kanseri hastalığı son yıllarda erkeklerde de sıklıkla görülmeye başlandı. <br/>Erkeklerde görülen meme ...
Abone olGenellikle kadınlarda rastlanan meme kanseri hastalığı son yıllarda erkeklerde de sıklıkla görülmeye başlandı.
Erkeklerde görülen meme kanserinin çok zor teşhis edilebildiğini ve hızla ilerlediğine dikkat çeken Op. Dr. Selahattin Tulunay, "Özellikle erkeklerde Jinekomasti adı verilen kadınsı meme büyümesi rahatsızlığı yaşayanlar iki kat daha fazla risk altındalar. Göğüs bölgesindeki aşırı büyüme ve sarkma her 3 erkekten birinde yaşanan bir rahatsızlıktır. Günümüz teknolojisiyle tedavisi çok kolay hala gelen meme büyümesi önlem alınmazsa meme kanserine yakalanma riskini artırır. Erkekler tarafından önemsenmeyen meme kanserinin tedavisi gecikirse ölüme yol açabilir. Erkekler göğsünde sert bir kitle hissettiklerinde hiç zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır" diye konuştu.
Son yıllarda tıpta Jinekomasti adı verilen göğüste büyüme vakalarının hızla arttığına dikkat çeken Selahattin Tulunay, "Genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları, sağlıksız sporcu gıdalarının tüketimi ve hormonal bozulmalar nedeniyle erkeklerin göğüs büyüme şikayetleri her geçen gün artış gösteriyor. Erkekler büyük göğüs nedeniyle toplumdan soyutlanarak içine kapanıyor. Özellikle yaz aylarıyla birlikte psikolojik sorunlar daha da artıyor. Jinekomasti bir hastalıktır ve Günümüzde ilerleyen teknolojiyle birlikte tedavisi çok kolay hale gelmiştir. Lazerle bir kaç saat süren bir operasyonla büyük göğüsler küçültülebiliyor. Eskiden erkekler bu rahatsızlığı kabullenmek istemezdi. Fakat toplumumuz bilinçlendikçe bunun bir rahatsızlık oduğu, herkeste görünebildiğini ve tedavi olması gerektiği bilinci yerleşti. Eskiden göğüs operasyonu yaptığımız 100 hastadan 5 tanesi erkekken şu anda yüz hastadan 25 tanesi erkeklerden oluşuyor. Erkekler arasında göğüs büyümesinin yanı sıra meme kanseri vakalarında da ciddi bir artış var. Kadınlarda tespiti kolay ve erken teşhis edilebilen meme kanseri erkeklerde ise ya ciddiye alınmıyor ya da çok geç fark ediliyor. Bazen hastalarda parmak kadar büyüklükte sertlikler tespit ediyoruz. Erkek hasta farkında olmadan ölüme koşuyor. Erkeklerdeki kanser türü kadına nazaran hem zor teşhis ediliyor hem de çok daha hızlı ilerliyor. Eğer hemen teşhis edilmez ve tedaviye başlanmazsa geri dönüşü olmayan boyutlara uzanabiliyor" ifadelerini kullandı.
ERKEKLERİN GÖĞSÜNDEKİ SAATLİ BOMBA
Göğüs büyümesi yaşayan erkeklerin meme kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Tulunay, " Her üç erkekten birinde göğüs büyümesi rahatsızlığı var. Doğal olarak her 3 erkekten birinde de meme kanseri riski daha fazla. Erkekler göğüs bölgesinde ele gelen sert bir parçaya karşı duyarlı olsun. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden hekime başvursun. Genetik yatkınlığı olanlar ise yılda bir defa taramadan geçmesi gerekir. Erkeklerde iri ve sarkık göğüs bazen çok ileri yaşlarda bazen de ergenlik çağında rastlanabiliyor. Şu anda lazerle bayıltmadan iri göğüsler küçültülebiliyor. Yara ve iz bırakmadan operasyon bitirilirken hasta hemen öteki gün normal hayata dönüyor. Erkekler ameliyat korkusu veya toplum baskısı nedeniyle göğüs büyütme operasyonlarından çekiniyor" diye konuştu.
Jinekomasti ameliyatı için gelen hastalarda meme kanseri vakalarına sık rastladıklarını anlatan Tulunay, "Geçenlerde bir hastam göğüslerinde büyüme rahatsızlığıyla ilgili muayene olmaya geldi. Göğsünde leblebi tanesi kadar bir sertlik hissettim. Test yaptırmasını tavsiye ettim. Ve o sertliğin kadınlarda sık görünen fakat erkeklerde çok nadir göründüğü sanılan meme kanseri tümörü olduğunu öğrendik. Son yıllarda buna benzer vakalarda ciddi bir artış var. Son 2 yılda 3 hastamda meme kanseri tümörüne rastladım. Genetiğinde kanser vakası bulunan kişilerde jinekomasti de varsa meme kanseri riski daha fazla oluyor" ifadelerini kullandı.
(İHA)