Başbakanın 'fırça attığı' tekstilciler birbirine düştü, eleştiri dozu arttı, tansiyon tavana çıktı.
Abone olKulislerde kavga nedeni olarak yaklaşan TİM seçimleri gösteriliyor. Hükümetin Satıcı yerine TOBB kökenli bir ismi istediği belirtiliyor
Tekstilcileri birbirine düşüren ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Beceriksizlik sende be kardeşim" tepkisine neden olan KDV indirimi tartışmasının arkasından 'seçim kavgası' çıktı. Kulislerde, yaklaşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (HM) seçimlerinde, hükümetin Oğuz Satıa'nın karşısına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) bir adayı çıkaracağı, önceki günkü istanbul Sanayi Odası'nda (ISO) yaşanan tartışmanın da bunun sinyallerinden biri olduğu öne sürüldü. Hükümetin HM koltuğu için adayının ibrahim Çağlar olduğu iddia edilirken, yapılan 'sert çıkışların' TİM seçimleri için bir mesaj olduğu iddia edildi.
Çağlar'ın adı geçiyor
TİM Başkam Oğuz Satıcı'nın Başbakan Erdoğan'la yapılan tekstil zirvesine davet edilmemesi ile başlayan gerginlik, önceki gün İSO'da yapılan aylık olağan toplantısında iyice alevlendi. KDV indirimini yetersiz bulan tekstilcilere öfkelenen Erdoğan'ın "Siz talep ettiniz biz de indirdik Dağ fare doğurdu demeyin. Asıl beceriksizlik sizde" sözleri tekstilcilerin arasını iyice açtı.
İstanbul Tekstil ihracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı ve TİM Başkan Vekili Süleyman Orakçıoğlu, "KDV indirimi 5 iplikçiye yaradı, iyi niyetimizi suistimal ettiler, sektörün değil kendi çıkarları için hareket ettiler" derken, Abdülkadir Konukoğlu'nun, "Allahtan korkun, sevineceğinize şikayet ediyorsunuz" sitemiyle büyüyen tartışmanın altında yatan asıl nedenin hükümetin Satıcı ve ekibim gözden çıkarması olduğu öne sürüldü.
TOBB: Taraf değiliz
TİM seçimlerinin yapılabilmesi için tüm ihracatçı birlikleri seçimlerinin tamamlanması gerekiyor. Bu nedenle HM seçimleri için gösterilen takvim olarak Haziran-Temmuz ayları işaret ediliyor. Tartışmaya konu olan ancak isim vermek istemeyen sanayiciler, "HM seçimleri yaklaştı. Dağ fare doğurdu diyen bir zihniyetin bu saatten sonra seçimleri kazanması mümkün değil. Onlar da bu gerçeği görüyor. HM Başkanlığı için bizlerin mutabık olduğu ve destek verdiği isim ibrahim Çağlar" yorumunda bulundu.
TOBB Başkan Yardımcısı koltuğunda oturan Çağlar'ın ise bu görevi tercih etmeyeceği yorumları yapılırken, TOBB kaynaklan, "Biz TİM seçimlerinde bir taraf olmayacağız" görüşünü dile getirdi.
İbrahim Çağlar: Matematiği bilmedikleri için tepki veriyorlar
TOBB Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, tekstildeki tartışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: "Başbakan Erdoğan'la yapılan toplantıda Gelirler idaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu da vardı. Tekstilciler, 'Artan KDV'yi ne yapacağız?' dedi ve ona takıldı. Oysa mutabakata varıldı. Artan KDV'yi bir ay sonra alacaksınız dediler. Tekstilciler, işin matematiğini bilmedikleri için tepki gösteriyorlar. Hükümet, böyle yaklaşım göstermişken ortamı germeye ne gerek var."
Halit Narin: O beş iplikçiden biri olduğum için gururluyum
"KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e inmesi 5 iplikçiye yaradı" cümlesiyle hedef gösterilen sanayicilerin arasında Abdülkadir Konukoğlu, Ahmet Nazif Zorlu, İbrahim Çağlar, Nejat Koçer ve Halit Narin'in yer aldığı belirlendi. Ortaya atılan bu laflardan memnun olduğunu söyleyen Narin "Bazı arkadaşlar, 3-5 iplikçi dediği kişilerin ekonominin lokomotif sektörünün temsilcilerinden biri olduğunu unutuyor" dedi.
Abdülkadir Konukoğlu: Başbakan olsam ben de kükrerdim!
Hedefteki isimlerden sanayici Abdülkadir Konukoğlu, "18 yıldır tek bir başbakan böyle bir şeye cesaret edemedi. IMF'yi karşısına almak pahasına KDV'yi indirdi. Hem de 1 değil iki değil 10 puan birden. Teşekkür edeceklerine şikayet ediyorlar, Allah'tan korkun!" dedi. Konukoğlu, şöyle devam etti: "Bu kadar iyi niyete 'dağ fare doğurdu' derlerse, ben de Başbakan olsam ben de kükrerim! Neticede o da insan."
Orakçıoğlu: Biz yanıltıldık Başbakan haklı
İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanayicilere sert çıkışıyla ilgili olarak "Başbakan çıkışında haklı, çünkü yanıltıldı" açıklamasını yaptı. Orakçıoğlu, şunları kaydetti: "Kumaş ve iplik girdileri bizim maliyetlerimizin yüzde 30'unu oluşturuyor. Yüzde 70'lik kısmı olan, istihdam, ambalaj, düğme, çıtçıt ve enerji de bir azalma yok. Biz sonuçta 15 milyar dolar ihracat geliri sağlayan bir sektörüz." Orakçıoğlu, "Biz çok iyi niyetli hareket ettik ancak suistimal edildik. Artık daha dikkatli olacağız" dedi.
Kaynak:http://www.vatanim.com.tr