Uzun vadede karaciğerde kalıcı hasarlara yol açan Hepatit virüsünün yayılmasına karşı koyulamıyor. Uzmanlar hastalıkla ilgili alınacak ilk önlemleri şöyle açıkladı.
Abone olViral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Balık, 1 Ekim Dünya Hepatit Bilinçlendirme Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tüm dünyada 250 milyon Hepatit B ve 170 milyon Hepatit C hastası bulunduğunu, bu rakamın Türkiye’ de Hepatit B için 3 – 5 milyon ve Hepatit C için yaklaşık 1 milyon hasta olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
Prof. Dr. İsmail Balık, virüsün bulaşmasının önlenmesinde, hijyen şartlarındaki iyileşmenin etken olduğuna da dikkat çekerek, viral hepatit türleri arasında Hepatit B ve Hepatit C nin kronikleşme riski ve yaygınlık açısından en tehlikeli olanları olduğunu ifade etti.
Kronik hale geldiğinde ağır karaciğer yetersizliği, siroz ve karaciğer kanserine dönüşme riski taşıyan hepatitte erken tanı ve doktor kontrolü altında tedavinin önem taşıdığını belirten Balık, şöyle devam etti:
" Hepatit tanısının tek yolu kan testidir. Özellikle risk grubunda olup da test olmayan herkesi hiç vakit kaybetmeden test olmaya çağırıyorum. Kullanılan iki tip testten birincisinde kanda hepatit virüsüne karşı oluşan antikorların bulunup bulunmadığı araştırılır. Bazı durumlarda da hastalığın karaciğerde hasar oluşturup oluşturmadığını anlamaya yönelik ultrason, biyopsi vb. tetkikler gerekebilir .Hepatit B’ nin önlenmesi ve korunması için aşılanmak gerekir. Hepatit C için böyle bir aşı yok"
Balık, Hepatit B ve C virüslerinin bulaşma yollarını da şöyle anlattı:
"Hepatit B virüsü (HBV) ve Hepatit C virüsü (HCV), vücut sıvıları yoluyla bulaşırlar. AIDS' te olduğu gibi kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşırlar. Hepatit B virüsünün bulaşma oranı, AIDS' ten 50-100 kat daha fazladır. Derideki bir çatlak veya açık yara ile temas eden bir damla kan ya da tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilir. Anneden bebeğe bulaşma da söz konusudur.
Hepatit C’de ise cinsel ilişki yolu ile geçiş sık görülmez. Kan ve kan ürünlerinden, kirli enjektörlerin kullanımı yoluyla geçer. Cerrahi müdahale, kuaför ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür-pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar ve diş fırçaları Hepatit B ve C virüsünün bulaşmasına aracılık edebilir. Steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme ve dövme gibi işlemler de Hepatit B ve C’ nin bulaşması için önemli bir risk oluşturur."
kaynak: www.sagliginsesi.com