BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,72
ALTIN 2.983,52
HABER /  SAĞLIK

Hepatit C aşısınında yeni umut

Avrupalı bilimadamlarının hayvanlar üzerinde yaptığı deney, Hepatit C aşısının geliştirmesinde umut ışığı oldu.

Abone ol

Bilimadamlarının geliştirdikleri ve ilk olarak hayvanlar üzerinde geliştirdikleri deney Hepatit C hastalığına yeni umut ışığı oldu

Bilimadamları, "sahte virüs parçacıklarının" kullanımına dayalı bir teknoloji geliştirdi. Söz konusu parçacıkların virüs parçacıklarına benzeyen suni yapılar olduğu ancak genetik madde içermemeleri ve virüsün çoğalmasına izin vermemeleri nedeniyle tehlike teşkil etmedikleri belirtildi.

"Science Translational Medicine" dergisinde yayımlanan araştırma, "sahte virüs parçacıklarıyla" hazırlanan aşıdan sonra fare ve maymunlarda, üretilen antikorların Hepatit C virüsünü etkisiz hale getirdiği görüldü.

Antikorların Hepatit C'nin farklı alt türlerine karşı da bağışıklık sağladığı, bu konudaki denemelerin bugüne dek başarısız olduğu vurgulandı.

Dünyada 200 milyon kronik Hepatit C hastası bulunuyor. Organ ve kan nakliyle bulaşan Hepatit C, karaciğere verdiği hasarın yanı sıra vücutta deri, böbrekler, tükürük bezleri, göz ve romatizma sorunlarına da yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 350 bin kişi Hepatit C'ye bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor. Hepatit C'nin henüz aşısı bulunmuyor.