BIST 9.058
DOLAR 34,28
EURO 37,22
ALTIN 2.980,80
HABER /  POLİTİKA

Henüz herşey bitmiş değil

Tasarı komiteden geçti. Egemen Bağış 'henüz herşey bitmiş değil7 dedi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıyı kabul etmesiyle ilgili olarak ''büyük üzüntü duymaktayız. Ancak henüz her şey bitmiş değildir'' dedi.

Bağış, A.A.'ya yaptığı özel değerlendirmede, ''bundan sonra tasarının Genel Kurul'a gitmemesi, giderse de oradan geçmemesi konusunda çaba harcayacağız. Bu tasarının ait olduğu yer, ABD kongresinin Genel Kurulu değil, köşedeki çöp sepetidir'' ifadelerini kullandı.

Tasarının geçmemesi yönünde Washington'da görüşmelerde bulunan TBMM heyetindeki Bağış, ''Orta Doğu'nun ve Avrasya'nın şu hassas döneminde Türk-Amerikan ilişkileri gereksiz bir ipoteğin altında kalmıştır. Bu karar Türk halkını çok üzmüştür. Dost ve müttefik diye nitelediğimiz ABD'nin yasama organının bu kararı kabul etme sürecine girmesi bizi son derece üzmüştür. Türkiye eskisi gibi kabuğuna çekilen, olayları geriden izleyen bir ülke değildir.
Artık bölgesel gücü olan bir Türkiye vardır ve haksızlıklara asla meydan vermeyecektir'' dedi. Bağış, ''başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün nezdinde bütün hükümet üyelerimizin sonsuz gayretleri, girişimleri olmuştur.

Yine komutanlarımızın girişimleri vardır. Büyükelçiliğimiz, diplomatlarımız, iş adamlarımız, Amerika'daki Türkler, herkes el birliği ve dayanışmayla Türkiyemize yönelik bu insaf ve ahlak dışı saldırıyı durdurmak için elinden geleni yaptı. ABD'deki Ermeni lobisi belki şimdilik bir mevzi kazanmıştır ancak savaşı kaybetmiştir. Bu tasarının Erivan'a hiçbir faydası yoktur'' diye konuştu.

''DEMOKRASİYİ KÖTÜYE KULLANDILAR''

Egemen Bağış şöyle devam etti: ''Ermeni lobisi, kendi dar fanatizmi uğruna Türkiye-ABD ilişkilerini de tehlikeye atmıştır. ABD yurttaşlarından oluşan bu lobi, doğrudan Amerikan çıkarlarına zarar vermiştir. ABD demokrasisinin bu kadar kötüye kullanıldığı, etnik, bencil fanatizme alet edildiği bir başka olay hatırlamıyoruz.''

ABD Başkanı George W. Bush'un bizzat kendisi ve yönetiminin yoğun çabalarına rağmen tasarının komitede az farkla da olsa kabul edildiğine işaret eden Bağış, ''kongrede çoğunluğa sahip Demokrat Parti'nin, Başkan Bush'u ve Cumhuriyetçi Parti'yi Orta Doğu ve Avrasya'da sıkıştırmak, zor durumda bırakmak için bu tasarıyı kullandığı anlaşılıyor. Demokrat Partililer, Türkiye ile ABD'nin arasını açarak özellikle Irak'ta Bush yönetimini başarısızlığa sürüklemeye çalışıyorlar. Bu tasarının ve Türkiye'nin, bu tür bir hesaba muhatap olması üzücüdür'' dedi.

BUNDAN SONRASI

Bağış, ABD kongresinin, ''talihsiz bir adım'' attığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: ''Ancak ABD yönetiminin, Beyaz Saray'ın ve ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) hala Türkiye ile ilişkileri korumak için atacağı önemli adımlar vardır. PKK terörüyle mücadelede, ABD yönetimi hala Türk halkı için önemli adımlar atabilir.

Yönetimden bunu talep ediyoruz. Bu tasarı her durumda uygulanma şansı bile olmayan bir evraktır. Türk-ABD ilişkilerini canlandıracak ve güçlendirecek adımlar ise tükenmiş değildir. PKK ile mücadelede ABD'nin acil, etkin ve kararlı katkısını talep ediyoruz. Bizi bir takım karar tasarılarının yazıldığı kağıtlar değil, PKK kurşunu ve bombası vuruyor.''