BIST 10.028
DOLAR 35,42
EURO 36,54
ALTIN 3.054,79
HABER /  GÜNCEL

Hemşireler şiddete maruz kalıyor

Hemşirelerin yüzde 77.9'unun çeşitli şiddet türlerine maruz kaldığı belirlendi.

Abone ol

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi'nin son sayısında ”Konya ilindeki pediatri hemşirelerinin şiddete maruz kalma durumu” başlıklı makalede, pediatri kliniklerinde görev yapan 95 hemşireyle yapılan araştırma yayınlandı.

Pediatri kliniklerinde çalışan hemşirelerden yüzde 77.9'nun şiddete maruz kaldığı belirlenirken, şiddete maruz kalan hemşirelerden yüzde 5.3'ünün fiziksel saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Hemşirelerin sözlü ve saldırıya yeltenme gibi şiddet türlerine de maruz kaldığı tespit edildi.

Ayrıca şiddete maruz kalan hemşirelerin sadece yüzde 47.4'ünün yetkili yerlere haber verdiği belirlendi.

SALDIRIYA UĞRAYANLARIN HASTALARA KARŞI TUTUMLARI

Araştırmada, hemşirelerin saldırıya uğradıktan sonra hastalara karşı tutumları da incelendi.

Yakınlarının saldırısına uğradığı hastasına tekrar bakan hemşire oranı yüzde 89.1'iken, hastayı başka hemşireye bırakanların oranı yüzde 4.1, hastaya bakmayanların oranı 2.7 olarak belirlendi. “Aile kendi istekleriyle tedavi ve bakımı reddediyor” diyenlerin oranı ise yüzde 4.1 oldu.

Hemşirelerin, saldırı sonrası moral bozukluğu ve yoğun stres yaşadıklarını, verimliliklerinin azaldığını, yaşanan olayın hasta bakımını etkilediğini ve hata yapma sayılarının arttığını belirttikleri bildirildi.

ŞİDDETİN NEDENİ
Araştırmaya göre, hemşireler şiddete maruz kalmaların nedenlerini ise hasta yakınlarının eğitim seviyesinin düşüklüğü, sağlık personelinin yetersiz oluşu, basın yayın organlarındaki yanlış haberler, yorgun oluşları, ailenin hemşireye güvensizliği, hastaya yeterli sürenin ayrılmaması, toplumun fazla saldırgan olmasına bağlıyorlar.

“ŞİDDET KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİLER”
Araştırmada, hemşirelerin şiddet konusunda yeterli düzeyde bilgilendirilmesi gerektiği belirtilerek, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına danışmanlık hizmetleri ve ruhsal destek sağlanması önerildi.

Sağlık bakım profesyonellerinin, güvenli davranış geliştirme ve hizmete hazır oluşla ilgili iletişim seminerleriyle bilgi ve becerilerinin artırılması istenen araştırmada, ayrıca hasta ailesi ve ziyaretçi bekleme salonlarının gerginliği azaltıcı, huzurlu, sakin, dinlendirici olması gerektiği kaydedildi.