Hemşireler Meclis kapsamında
CHP, hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilerek, sorunlarının çözüme kavuşması için Meclis araştırması açılmasını istedi.
Abone olCHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, hemşirelerin, çalışma koşulları, ekonomik ve sosyal hakları açısından diğer meslek mensuplarından farklı bir düzenlemeye tabi olduğu ifade edildi.
Sağlıkta dönüşüm politikalarının, genel olarak sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediği ifade edilen gerekçede, performansa dayalı döner sermaye uygulamasıyla gereksiz tetkik ve girişimlere bağlı olarak maliyet artışı olduğu, ekip çalışmasının zayıflayarak yerini rekabete bıraktığı, koruyucu sağlık hizmetlerine daha az önem verildiği savunuldu. Hastanelerde sağlık çalışanları arasında yaratılan rekabetin, çalışma barışının bozulmasını, daha fazla çalışmayı da beraberinde getirdiği ifade edilerek, hemşire sayısının yetersiz olması nedeniyle çok sık nöbet tutulduğu, bu nedenle daha fazla çalışıldığı belirtildi.
Gece çalışmasının zararlı etkilerinin bilinmesine rağmen bu konuda hemen hemen hiçbir düzenleme bulunmadığının vurgulandığı gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Gece çalışmasının fiziksel, psikolojik ve sosyal etkilerini bilen hemşireler, insani bir güdüyle kendilerini korumak için gece çalışması yapılmayan kurumları, birimleri, hatta hemşirelik dışı işleri tercih etmektedir. Dolayısıyla hemşirelik hizmetleri olan hasta bakımı çok ciddi zarar görmekte ve hasta güvenliği tehlikeye girmektedir. Ayrıca çalışma barışı bozulmakta, aynı kurumda çalışan hemşirelerin önemli bir kısmı sürekli nöbet tutarken bir kısmı hiç nöbet tutmamaktadır.
Ülkemizde, meslek hastalıkları ve risklerine karşı koruyucu önlemlerin yetersiz oluşu, başta hemşireler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını bu risklerle karşı karşıya bırakmaktadır. Uluslararası antlaşmalar ve anayasamız ışığında, hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunların çözülebilmesi için gerekli olan sağlık politikalarının yeniden düzenlenmesi, ekonomik ve sosyal haklarının ayrı bir statüde değerlendirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilerek tespit edilen sorunlara kalıcı çözüm yollarının sağlanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.''