Keneden ölen hemşirenin cenaze namazı, tabut ambulanstan çıkarılmadan kılındı
Abone olÇorum'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kanamalı bir hastadan kan alırken virüs kapan ve tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi'nde hayatını kaybeden Hemşire Nazlı Yazıcı, memleketi Giresun'un Doğankent İlçesi'nde toprağa verildi.
Cenazesi özel bir araçla Doğankent Merkez Camii'ne getirilen Yazıcı'nın yakınları, uzun süre gözyaşı döktü. Namaz öncesi Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı ve Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Mustafa Torun, ilçe halkına hastalık hakkında bilgiler verdi. Öğle namazına mütakip Nazlı hemşire için cenaze namazı kılınırken, tabutu KKKA hastalığı korkusu nedeniyle araçtan çıkartılmadı.
Araç önünde saf tutan cemaatin tedirgin olduğu gözlenirken, cenaze toprağa verilmek üzere Süttaşı Mahallesi'ndeki aile kabristanlığına götürüldü. Özel giysili yakınları tarafından mezarlık ve çevresi ilaçlanırken, ayın kişiler tarafından defnedilen 7 yıllık eşini son yolculuğuna uğurlayan Çorum Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Hasbi Yazıcı'nın oldukça üzüntülü olduğu gözlendi.
Yazıcı çiftinin Rümeysa (5), Azra (3) ve 6 aylık Fatih Buğra isimli bebekleri olduğu öğrenilirken; Rümeysa ve Azra'nın annelerinin ölümünden haberleri olmadığı ve oyun oynayıp eğlendikleri gözlendi.
SAĞLIK BAKANLIĞI: ÖLÜM NEDENİ KENE DEĞİL
Sağlık Bakanlığı tarafından, bugün bazı basın organlarında yer alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bulunan kişiden kan alırken kazara iğne batması sonucu aynı hastalığa yakalanarak hayatını kaybettiği söylenilen hemşire ile ilgili bilgilerin doğrulanmadığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybeden Çorum Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde görevli hemşire Nazlı Yazıcı'nın ön tanısının KKKA olmadığı hem ELISA hem PCR tetkiklerinin de negatif çıktığı kaydedildi. Hastalık olduğu halde yüzde 1-2 ihtimalle bile olsa bazen laboratuar testlerine yansımamasının söz konusu olabileceği belirtilen açıklamada, bu sebeple yeni örneklerin de KKKA açısından araştırılmasına devam edildiği ifade edildi. Birçok enfeksiyon hastalığında da benzer klinik durum olabildiği kaydedilen açıklamada, muhtemel etkenler açısından çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.
Açıklamada, "Vefat eden hemşiremizin KKKA hastalığından kaybedildiği bilgisi laboratuar tetkikleriyle doğrulanan bilgi değildir" denildi. Bakanlık bünyesinde oluşturulan KKKA Bilimsel Kurulu'nca daha önce yapılan basın açıklamalarında KKKA'nın hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temastan insandan insana geçebileceğinin vurgulandığı kaydedilen açıklamada, "Bu bakımdan sağlık personelimizin konu hakkında bilgilendirilmesi hastalığın ilk tanındığı 2003 yılından itibaren yapılmaktadır" denildi. 14 Temmuz 2006 tarihi itibariyle KKKA teşhisi konan hasta sayısının 198 olduğu ve 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirilen açıklamada, son iki yılla karşılaştırıldığında vaka sayıları arasında bariz bir farklılığın izlenilmediği ifade edildi.
KKKA hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu tedbirler kene temasını önlemeye yönelik olduğu gibi, sağlık personeli açısından da hastaların kanlarıyla temastan kaçınma tedbirlerini içermektedir. Henüz KKKA olduğu doğrulanmamış bu örnekte olduğu gibi kazalar sonucu hastalık etkenlerinin sağlık personeline geçişi olabilmektedir" denildi.