Hemen ilaca sarılmayın! Gripten korunmanın 10 altın yolu...
Yüksek ateş, şiddetli ağrılar, baş ağrısı ve kuru öksürük. Önemli tablolara yol açabilen gripten yaşam alışkanlıklarına dikkat ederek büyük oranda korunmak mümkün olabiliyor. Prof. Dr. Köksal Yuca, gripten korunmanın 10 püf noktasını anlattı.
Yüksek ateş, şiddetli kas ile eklem ağrıları, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük… Nadiren de bulantı, kusma ve ishal… Influenza adı verilen virüsler tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığı olan gribin yol açtığı bu sorunlar nedeniyle özellikle kış mevsiminde hemen hepimiz yorgan döşek yatmak zorunda kalabiliyoruz. Üstelik grip basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilse de, sanılanın aksine riskli gruplarda tedavi edilmediğinde zatürre gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına da yol açabiliyor.
Hatta özellikle çocuklarda, yaşlılarda, KOAH, kalp ile diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar oluşturabiliyor. Bu kadar önemli tablolara yol açabilen gripten yaşam alışkanlıklarına dikkat ederek büyük oranda korunmak mümkün olabiliyor. Bunun yolu da öncelikle el hijyenine dikkat etmek, renkli beslenmek ve bol su içmekten geçiyor. KBB Uzmanı Prof. Dr. Köksal Yuca, gripten korunmanın 10 püf noktasını anlattı.
1.Sofranızda salata mutlaka olsun Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. 3 ana öğün yemeye özen gösterin ve öğünlerde karbonhidrat, protein ile yağ gibi besin gruplarının dengeli olarak yer almasına dikkat edin. Her yemekte sofranızda salata bulundurun. Besinlerin hazırlanmasında temizlik kurallarına dikkat etmeye de özen gösterin. Yoğurt da özellikle solunum ve bağırsak sisteminin korunmasında önem taşıyor. Bağışıklık sistemini destekliyor. Bu önemli etkilerinden dolayı yoğurt da günlük beslenmenizde sofranızda yer almalı.
2. Sosyal alışkanlıklarınıza dikkat edin Gribe yakalanmış kişiler belirtiler başlamadan bir gün öncesi ve 3-5 gün sonrasına kadar bulaştırıcı oluyor. Bu süre çocuklarda, yaşlılarda ve immün sistemi baskılanmış kişilerde 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Enfeksiyonlardan kaçınmak için tokalaşmak, öpüşmek gibi sosyal alışkanlıklarınızı minimuma düzeye indirin.