BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,32
ALTIN 3.015,76
HABER /  EKONOMİ

Hema 11 bin işçi alacak!

Hattat Holding Enerji Grubu Amasra havzasından kömür çıkaracak. Tam 11 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Abone ol

Hattat Holding Enerji Grubu Jeoloji Mühendisi Cenk Uzun, Amasra'da 11 bin istihdam sağlanarak kömür üretimi yapılacağını söyledi.

Uzun, Amasra B kömür sahasının; Türkiye'nin kuzeybatısında, Zonguldak havzasında, Karadeniz sahilinden 3 kilometre içeride olduğunu belirterek "Bartın ili ve Amasra ilçesi arasında yer almaktadır. Sahadan, Bartın'dan Amasra'ya ve Kurucaşile'ye olmak üzere iki karayolu geçmektedir" dedi.
Jeoloji Mühendisi Cenk Uzun, yüzey topoğrafyasının dağlık, deniz seviyesinden yaklaşık 150 metre yukarıda olduğunu belirterek şunları söyledi:

11 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

"Yüzeyin büyük kısmı çalılık, küçük ağaçlardan ve birkaç yerleşim yerinden oluşmaktadır. Saha, kışın ılık ve yağmurlu, yazın sıcak bir iklim kuşağındadır. Ortalama sıcaklık kışın 5 derece, yazın 25 derece olmak üzere yıllık ortalama sıcaklık 14 derecedir. Yazın ölçülen en yüksek sıcaklık 40 derece ve kışın ölçülen en düşük sıcaklık eksi 8 derecedir. Ortalama nem miktarı yüzde 75-80, ortalama güneş ışığı alma süresi 6 saat/gün, yılda 10 kar yağışlı gün, en yüksek yağmur miktarı 148 milimetre ve rüzgar hızı 2.2 m/s.dir. TTK'ya ait Amasra Taşkömürü Müessesesi'nin 50 kilometrelik işletme alanında Amasra B projesi kapsamında Tuna fayının güneyinde Hema Endüstri A.Ş. işletme projesi yapmıştır. Bu projenin hayata geçirilmesi ancak iş gücü ile başarılacaktır. Yapılan plana göre istihdam edilecek kişi sayısı 11 bin civarındadır."

Jeoloji Mühendisi Cenk Uzun, bu işi bildiklerini belirterek yaptıkları sondajlar ile yer altının haritasını çıkardıklarını söyledi. "Elde ettiklerimiz verileri bilgisayarlara aktardığımızda kullandığımız programlar aracılığı ile 3 boyutlu olarak yeraltını görebiliyor, planlamalarımızı tüm bu bilgileri kullanarak yapabiliyoruz" diyen Uzun, tam mekanizasyon, yarı mekanizasyon ve insan gücüne dayalı çalışma alanlarının mevcut olduğunu söyledi.

Projenin ilk aşamasında sahayı ikiye bölen merkez fayının doğusunda sahanın tektonizmaya daha az maruz kaldığının sondajlarla teyit edildiğini anlatan Uzun, sözlerine şöyle devam etti: "Sondajlardan alınan bilgiler doğrultusunda ilk olarak Karbonifer Westfaliyen C serisi damarlarından istikrarlı 3 damarda işletme yapılacak olup eğimler 6 - 12 derece arasında değişmektedir. Westfaliyen C serisinin altında bulunan Westfaliyen A damarlarında da işletmecilik yapılacaktır. Stresin az olmasından dolayı merkez faya paralel tali atımlı sadece bir fay tespit edilmiştir. Bu da doğu sahasında tam mekanizasyona uygun bir alan olduğunu ortaya koymaktadır. Mekanize ayakların uzunlukları 200 metre, pano uzunlukları 800- 2 bin metre arasında değişmektedir. Merkez fayının batısında ise, Tuna fayından güneye doğru stresin azaldığı görülmektedir."

Yapılan sondajlarla batı sahasında merkez fayına paralel tali atımlı fay tespit edildiğini anlatan Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tali fay batı sahasındaki tam mekanize oluşturulacak panolara etki etmemiştir. Tali faya paralel eğimleri 10-15 derece arasında değişen panolar teşkil edilmiştir. Pano uzunlukları 1000-1500 metre arasında değişmektedir. Doğu sahasında ve batı sahasında fayların mekanize panolara etki etmediği görülmektedir. Batı sahasındaki damarlar Westfaliyen A serisine ait olup işletme yapılacak 12 adet kömür damarı tespit edilmiştir."

Jeoloji Mühendisi Cenk Uzun, yapılan proje çalışmalarının İngiltere'nin UK Coal ve İrlanda'nın SLR firmalarına teyit ettirildiğini ve yıllık beş milyon ton kömür üretimi planlandığını sözlerine ekledi.