Cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsü (HPV) kadında rahim ağzı, erkekte penis kanserine neden olabiliyor.
Abone olTürk Jinekolojik Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Faruk Köse, cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsünün (HPV) kadında rahim ağzı, erkekte penis kanserine neden olabildiğini söyledi.
Belek'te düzenlenen ''12. Jinekolojik Onkoloji Ulusal Kongresi''ne katılan Doç. Dr. Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında sıklıkla karşılaşılan HPV'nin genital bölgede enfekte olduktan sonra temas yoluyla kolayca yayıldığını kaydetti. Köse, virüsün bir kişiden diğerine bulaşması için tam bir ilişki olması gerekmediğini, virüsün sürtünme yolu ile de bulaşabildiğine dikkat çekti.
Virüsün kuluçka süresinin değişkenliğine işaret eden Köse, bulguların bazen birkaç yıl sonra ortaya çıkabildiğini, bazen ise hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabildiğini söyledi. 100 farklı tipi saptanan virüsün 40 tipinin kadın üreme organlarıyla ilgili problem yarattığını, 15'inin ise kansere neden olduğunu kaydeden Köse, bu virüsün neden olduğu kanserlerin yüzde 70'inden 16 ve 18 numaralı HPV'lerin sorumlu olduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Köse, şunları söyledi:
''Kadınların yüzde 80'i yaşamlarının bir döneminde HPV ile karşılaşıyor. Yüzde 60'ında virüs kendiliğinden kayboluyor. HPV ile karşılaşan 100 kadından bir ya da ikisi rahim ağzı kanseri oluyor. Rahim ağzı kanseri olan kadınların tamamında HPV saptanıyor. Seksin her türü ile bulaşabildiği için kızlık zarı sağlam olmasına karşın rahim ağzı kanseri olan genç kızlarda rastlanabiliyor.''
Hastalığa yakalanan kadınların eşlerinin kendilerini aldattığından şüphelendiğine değinen Köse, şu bilgileri verdi:
''Ülkemizde evlilik öncesi cinsel ilişki kadınlar için yasak, erkekler için mecburidir. Erkek elinden tutulur, zorla ilişki kurmaya götürülür. Erkek ilk ilişki kurduktan sonra evlendiği eşine de virüsü bulaştırabilir. Çünkü virüs 25 yıl sonra da hastalığa neden olabilir.
Erkek eşine sadık kalmasına rağmen ilk ilişkisi nedeniyle de virüsü bulaştırıp hastalığa neden olabilir. Türkiye'de çok adolesan gebe var. Bu nedenle genç kızlarda HPV görülme oranı yüksek. Virüs ülkemizde daha çok erkeklerden kadına taşınıyor. Aslında erkekler aşılanırsa sorun ortadan kalkar, ama erkekte çok az probleme neden olduğu için sadece Avustralya ve İngiltere'de erkeklerin aşılanmasına izin var. Bu ülkelerde de devlet aşının ödemesini yapmıyor.''
HPV'nin erkeklerde penis kanserine neden olabildiğini söyleyen Köse, makat ve rektum bölgesinde de kanser vakaları görülebildiğini, gırtlak kanserinin de HPV'den kaynaklandığının tespit edildiğini ifade etti.
Köse, virüsün kadınlarda da rahim ağzının yanı sıra vulva ve vajina kanserine yol açabildiğini vurguladı.
Kanserde erken teşhisin önemine işaret eden Köse, Türkiye'de düzenli jinekoloğa giden kadınların oranının yüzde 23 olduğunu ve bunlardan sadece yüzde 12'sinin rahim ağzı kanserinin erken teşhisine neden olan simir testini sürekli yaptırdığını kaydetti.