Hem ittifaka hem partiye mühür vurulursa ne olur?
24 Haziran seçimlerinde lik kez ittifak sistemi işleyecek. Ancak seçmenin kafası karışık. Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin merak edilen soruların yanıtlarını köşesinde aktardı.
Abone ol24 Haziran seçimleri öncesi seçmenin kafası ittifak yasası nedeniyle karıştı. Oy pusulasında cumhur ittifakı ve millet ittifakı yazısı yer alacak. Yalnızca ittifaka oy atabilir miyiz? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir miyiz? soruları soruluyor. Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin seçim öncesi konuya ilişkin bilgilendirici bir yazı kaleme aldı ve merak edilen soruların yanıtını verdi.
- Pusulada yalnızca tek bir partiye mühür basılmışsa, oy o partiye yazılıyor.
- Pusulada yalnızca ittifaka mühür vurulmuşsa, oy ‘ittifak ortak oyları’ sütununa yazılıyor.
- Pusulada hem ittifaka, hem de tek bir partiye mühür vurulmuşsa, oy o partiye atılmış sayılıyor.
- Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.
- Pusulada hem bir ittifaka, hem de birden çok partiye (örneğin CHP, İYİ ve SP’ye ayrı ayrı) mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifak için kullanılmış sayılıyor, ‘ittifak ortak oyları’ hanesine yazılıyor.
Gerek yasada gerek uygulamayı düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mayıs 2018 tarihli 135-1 sayılı genelgesinde özetleyerek aktardığımız şu bölüm önemli: “(1) Bir partiye ayrılan alana, (2) hem bir partiye hem de ittifak unvanı bölümüne, (3) ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde partiye basılması hali dışında... yalnız ittifak alanı içerisinde “EVET” mührünün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da kabul edilir.”
Bir sonraki cümlede bu oyun “ittifakın ortak oyları sütununa işaretleneceği” belirtiliyor. Yapılan düzenleme, ittifak alanına mührün vurulduğu her durumda oyun geçerli kabul edilmesini esas alıyor. Bir başka anlatımla, oy pusulasının ittifak bölümüne mührü 20 kere bile bassanız, ‘her durum’ kategorisine gireceği için, bu oyun da ‘ittifak ortak oyları’ hanesine işlenmesi gerekecek.