BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,85
ALTIN 2.819,92
HABER /  GÜNCEL

Hem Erdoğana hem Baykala

Başbakan Erdoğan ve Baykal'ın Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili açıklamaları tepki aldı. Gelen açıklama şöyle;

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın parti grubunda yaptığı açıklamaya Anayasa Mahkemesi'nden tepki geldi. Erdoğan'ın tepki çeken sözleri Anayasa Mahkemesi kararı hakkında, "hukukun katledildiği ve demokrasiye kurşun sıkıldığı" yönündeki değerlendirmesi oldu.  

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI TEPKİ

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Hukuka aykırı açıklama ve yayınların Anayasa'nın 138. maddesinin açık hükmüne ters düştüğü ve TCK anlamında ise suç sayılacağı izahtan varestedir. Mahkeme kararını verdikten sonra yapılan 'hukukun katledildiği, demokrasiye kurşun sıkıldığı' gibi açıklamalar amacını aşan ve kurumu hedef gösteren aynı sorumsuz davranışlar kapsamında değerlendirilmektedir'' denildi. 

BAYKAL'A DA TEPKİ VAR

Anayasa Mahkemesi, Baykal'ın "çatışma çıkar" sözlerine de tepki gösterdi. Açıklamada şöyle denildi; 
'''Anayasa Mahkemesinin 367 milletvekili bulunmadan cumhurbaşkanı seçilebileceği yönünde karar verilmesi durumunda Türkiye'nin tehlikeli bir çatışma ortamına sürükleneceği' şeklindeki tahrik edici açıklamalar
ile çeşitli kişi ve kurumların, mahkememizin verdiği kararları tartışmalı hale
getirecek yayın ve ifadeleri kabul edilemez sorumsuz davranışlardır."

SEZER'E DİYET BORCUMUZ YOK

Açıklamada, üyelerin çoğunu cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçmesi nedeniyle yöneltilen eleştirilere de anlamlı bir yanıt verildi.

"Üyelerimiz devlet ciddiyeti anlayışı içinde bütün cumhurbaşkanlarına gerekli saygıyı duymakla birlikte kendilerini seçen cumhurbaşkanına bir diyet borcu olduğunu düşünmemektedir. Bu bakımdan hangi cumhurbaşkanının kimi seçtiği gibi bir tespitle değerlendirmeye tabi tutulmaları saygıdan uzak, ciddiyetsiz bir tutum olarak nitelendirilmiştir."

BASKI VE TAVSİYE YAPILAMAZ

Mahkemeden yapılan açıklamada, şu noktaya da dikkat çekildi;

"Mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen Anayasa'nın 138. maddesindeki
'Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar. Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz' şeklindeki açık hükme rağmen yüklendikleri görev ve sorumluluk bilinciyle bağdaşmayan ve alışılmamış davranışlarının kabul edilmez etkisi ve olumsuzluğunun değerlendirilmesi kamuoyunun takdirine bırakılmaktadır."