BIST 10.020
DOLAR 35,41
EURO 36,48
ALTIN 3.049,68
HABER /  GÜNCEL

Helikopter kazasında cevapsız kalan sorular!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü yasa boğan ve 4 kişinin ölümü ile sonuçlanan helikopter kazasında arama çalışmaları sona erdi!

Abone ol

Kaza sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı soruşturma başlattı ancak, akıllara takılan birçok soru var.

Helikopterin MOBESE kameralarının testi için kalktığı öğrenildi. Uzmanlar helikopterin limitlerinin zorlanmasıyla oluşan motor arızasının kaza nedeni olabileceğine dikkat çekti. Ancak tüm soruların cevabı hazırlanacak kaza-kırım raporu ile ortaya çıkacak.

2 YOLCU NEDEN İZİNSİZ UÇTU

Helikopter bulunan Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen'in MOBESE kameralarının testi için uçtuğu ancak 9 yaşındaki oğlu Abdullah Tarık Bilgen ile THY pilotlarından Mehmet Oray Sarıçay'ın izinsiz olarak helikopterde olduğu öğrenildi.

HELİKOPTERİN LİMİTİ ZORLANDI MI

Uzmanlar, sıcak havada helikopterin performansının düştüğüne dikkat çekerek 5 kişi uçulmasının ağırlık nedeniyle kazaya davetiye çıkardığına dikkat çekti. Helikopterde ağırlığın çok önemli olduğunu belirten uzmanlar "Alouette II'nin kapasitesi 5 yolcu. Ancak sıcak bir havada, performansı zamanla düşen bir helikopterde limitleri zorlamak tehlikeli" diye konuştu.

TEKNİK BİR ARIZA YAŞANDI MI?

Kazadan yaralı olarak kurtulan Kemal Özdemir'in "Helikopterin motoru aniden durdu, hızla düşüşe geçtik. Yerleşim yerine düşmemek için uğraştım. Yumuşak iniş yapmaya çalıştım ancak, başarılı olamadım" derken kaza kırım ekibi motor üzerinde incelemelerini motor üzerinde yoğunlaştırdı.

Uzmanlar, hava araçlarının yaşının çok önemli olmadığını söyleyerek "Önemli olan bakımın nasıl yapıldığı. Zamanında parça değişimi ve bakımla birlikte hava aracının yaşı önemli değildir"

SAAT DOLDURMAK İÇİN Mİ UÇTU?

Bu arada Kemal Özdemir'in idari görevleri nedeniyle çok az uçtuğu öğrenildi. Uçuş tazminatı alabilmek için yıllık uçuş saatini doldurmak için kalkan Özdemir'in helikopterin limitini zorlayıp zorlamadığı yapılacak kaza kırım araştırması sonrasında ortaya çıkacak.

DÜŞEN HELİKOPTER 1984'TE ALINDI

Kazada düşen ve EM-2008 çağrı adıyla uçan SA318 Alouette II tipi helikopter, 1968'de imal edildi. Uzun yıllar Alman Ordusu'nda 75+25 numarayla uçan Alouette II, 1984'te aynı model 18 helikopterle birlikte Türkiye'ye hibe edildi.

Bu helikopterlerle, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak Havacılık Dairesi Başkanlığı kuruldu. Kara Kuvvetleri'ne bağlı Kara Havacılık Okulu'nda eğitim gören polis pilotlarla Emniyet Genel Müdürlüğü helikopter operasyonuna başladı.

FRANSIZ İMALATI

Tasarımı 1955'te yapılan Alouette'lerin ilk türbin motorlu modeli olan SA318, 1956 ile 1975 yılları arasında toplam 1300 adet imal edildi. Fransız Aerospatiale şirketine ait helikopter, halen dünyanın bir çok ülkesinde aktif olarak kullanılıyor. Alman Ordusu'nun 2000'li yıllarda envanterinden çıkan Alouette II'lerin önemli kısmı sivil kullanıcılar tarafından havadan çekim, zirai ilaçlama gibi görevlerde uçuyor. Halen 100'den fazla Alouette II, İsviçre, Belçika, Fransa, Arjantin, Hindistan, Güney Afrika ve Malezya gibi ülkelerde kullanılıyor.

ALOUETTE II'LERİN TÜRKİYE'DE 2. KAZASI

Türkiye'de ilk ölümlü Alouette II kazası 20 Temmuz 1996'da yaşandı. Antalya Kemer'de trafik denetimi yapan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait helikopter, yüksek gerilim hattına çarparak düştü. İnfilak eden helikopterde Pilot Başkomiser Mehmet Yener, Pilot Komiser Tahsin Demirayak, Polis Memurları Salih Güngör ve Raşit Ermenek şehit oldu.

SA318 ALOETTE II HELİKOPTERİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Uçuş ekibi: 2 pilot

Yolcu kapasitesi: 3

Uzunluk: 9,66 metre

Rotor çapı: 10,20 metre

Yükseklik: 2,75 metre

Boş ağırlık: 895 kilogram

En fazla kalkış ağırlığı: 1600 kilogram

Motor: 1 adet Turbomeca Artouste IIC6

Motor gücü: 350 hp

Maksimum hızı: 185 km/saat

Menzili: 565 km

Havada kalış süresi: 4 saat

En fazla yükseklik: 2 bin 300 metre

POLİS FİLOSU BÜYÜYECEK

Havacılık Daire Başkanlığı halen Adana, Antalya, İzmir, Diyarbakır ve İstanbul'da bulunan filolarında SA318 Alouette II'lerin yanı sıra S-70A-17 Black Hawk, MD600N, Bell 206 ve S-92 tipi helikopterlerle uçuşlar gerçekleştiriliyor. Alouette II'ler genellikle yedek helikopter olarak tutuluyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Genel Makset Helikopter İhalesi'nde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı için de helikopter alımı planlandı. Seçilen Amerikan Sikorsky tasarımı S-70 helikopterinden 109 adet TAI tarafından üretilecek. Bunlardan 20'si Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilecek.