BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,46
ALTIN 2.941,53
HABER /  SAĞLIK

'Hedefimiz 1 milyon 850 bin ünite kan'

Türk Kızılayı Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Murat Güler, Kızılay'ın bu yılki kan toplama hedefleri ile ilgili bilgileri paylaştı.

Abone ol

Türk Kızılayı Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Murat Güler, Türkiye'de 2004'te 304 bin ünite kan toplandığını, geçen yıl bu rakamın 1 milyon 640 bine çıktığını belirterek, bu yılki hedefin 1 milyon 850 bin ünite olduğunu söyledi.

Güler, Cumhuriyet Meydanı'nda başlatılan kan bağışı kampanyasında, benzer etkinliğin yıl içinde süreceğini kaydetti. Bu tür kampanyalar yerine sabit kan alma noktaları oluşturulması ve bu bilincin artmasından yana olduklarını vurgulayan Güler, şöyle konuştu:

"Stoklarımız şu an yeterli düzeyde ancak özellikle Ramazan ve kış aylarında ciddi sıkıntı yaşıyoruz. 17-25 yaş arasına yönelik 'Geleceğin Güvenli Kan Bağışı Projesi' yürütüyoruz. Avrupa Birliği (AB) projesi olarak devam ediyor. 'Güvenli Kan Temini Projesi' ise Sağlık Bakanlığı ile 2004’ten beri yürüttüğümüz proje. AB projesi geçen yıl sonlandı. Bunun da faydalarını görüyoruz. Bunların dışında yerel projeler de devam ediyor. Tır projesi, yılın yaklaşık 5 ayı yürütülüyor. Kan bağışı tırı, 3 gün Kırıkkale merkezde kalacak."

Güler, son 10 yılda kan bağışında 5-6 kat artış yaşandığına dikkati çekerek, halkın bu konuda bilinçlendiğini anlattı.

Gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 5’inin kan bağışında bulunduğunu, Türkiye’de bu oranın yüzde 3’e yükseldiğini belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 2004'te 304 bin ünite kan toplanırken, geçen yıl bu rakam 1 milyon 640 bine ulaştı. Bu yılki hedefimiz 1 milyon 850 bin. Buna da rahatlıkla ulaşacağız inşallah. Önümüzdeki 2-3 yılda da Türkiye’nin ihtiyacı olan şu anda tahmin ettiğimiz 2 milyon 200 bin civarındaki kan bağışını da toplamış olacağız. Halkımızın, hasta yakınlarımızın kan peşinde koşturması, elinde reçete ile hastane hastane dolaşması, büyük oranda bitti ama tamamen bitmesini istiyoruz."

Düzenli kan bağışçılarının da arttığına işaret eden Güler, "Gelişmiş ülkelerin 20-30 yılda aldığı yolu, son 5-6 yılda aldık. Bunu, büyük başarı olarak görüyorum. Bu, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen projelerle ve personel sayısının arttırılmasıyla gerçekleşti" dedi.