Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık hakkında terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.
Abone olAğrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla dava açıldı.
30 Mart 2014 yerel seçimlerine Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Ağrı Belediye Başkan adayı olarak giren Sırrı Sakık, ilk sonuçlara göre seçimi 10 oy farkla kazanmış, AKP'nin itirazları üzerine oylar yeniden sayılmıştı. Sayımlarda bir oy çuvalının yırtık çıkması üzerine YSK, Ağrı'da seçimlerin tekrarlanmasına karar verdi.
1 Haziran 2014'te yenilenen seçimde BDP'li Sırrı Sakık yüzde 50,9 oyla Ağrı Belediye Başkanı seçildi
MECLİS'E İLK KEZ 1991 YILINDA GİRDİ
Sırrı Sakık, Kürt siyasetinin önemli temsilcileri arasında yer alıyor. 1 Ağustos 1957 tarihinde Muş’un Yürecik Köyü'nde doğdu. Liseden mezun olmasının ardından Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde muhabirlik görevi üstlenen Sakık, turizm alanında işletmecilik yaptı.
Sakık, TBMM'ye ilk kez 1991'de Halkın Emek Partisi'nin (HEP) itifak yaptığı Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Muş milletvekili olarak girdi. 1994 yılında dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından bir yılı aşkın süre hapis yattı.
Demokrasi Partisi ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) kurucu üyesi olan Sakık, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde DTP'den Muş milletvekili seçildi. 2011 seçimlerinde ise bu kez DTP'nin kapatılmasının ardından geçtiği Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili olarak Meclis'e girdi.
Meclis'teki son iki döneminde de İdare Amiri olarak görev yapan Sırrı Sakık zaman zaman sert açıklamalarıyla gündeme geldi.
2012’nin son çeyreğindeki BDP’nin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarında, "Bu kararı verenler tarihin çöplüğünde olacaklar" açıklamasında bulundu.
Aynı dönem, Sakık'ın 'devletin bir dönem Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde şiddet ve işkence uyguladığını' savunmasıyla başlayan tartışma sonunda, AKP milletvekili Mehmet Metiner'e bardak fırlatmaya teşebbüs etmişti.
Sakık, CHP Grupbaşkanvekili Muharem İnce ve bağımsız milletvekili Tayfun İçli gibi isimlerle de Kürt Sorunu'na yönelik yaklaşımla ilgili tartışmalarda oldukça sert üslubuyla hatırlanıyor.
ŞEMDİN SAKIK'IN KARDEŞİ
Sırrı Sakık’ın erkek kardeşi Şemdin Sakık, PKK'nın bir dönemki iki numaralı ismi olarak biliniyor. Kardeşinin, aile, devlet ve ağalık sisteminin baskısıyla PKK'ya katıldığını söyleyen ağabey Sakık, örgütün dağ kadrosunda 18 yıl kaldığını belirtiyor.
'Parmaksız Zeki' kod adıyla bilinen Şemdin Sakık, 13 Nisan 1998'de Kuzey Irak'ın Duhok kentinde düzenlenen bir askeri operasyonda kardeşi Arif Sakık ile birlikte yakalanarak Türkiye'ye getirildi.
Sakık, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 'devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemler yapmak' suçundan idam cezasına çarptırıldı, cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrildi.