İçişleri Bakanlığı, beş ayrı savcılığın kararıyla HDP'li 11 milletvekilinin gözaltına alındığını duyurdu. Son dakika haberlerine göre gözaltına alınanlar arasında HDP'li Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.
Abone olDİYARBAKIR, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının talimatıyla haklarında fezleke bulunan ve ifade vermeye gitmeyen 11 milletvekili gözaltına alındı.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda aralarında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağı'nda bulunduğu 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.
BALUKEN HDP GENEL MERKEZİ'NDEN ALINDI
İfade vermeye gitmeyen HDP'lilere operasyon kapsamında, HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, partisinin genel merkezinde gözaltına alındı.
Baluken, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın gözaltına alındığına ilişkin haberlerin ardından parti genel merkezine geldi.
Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve diğer partililerle görüşme yaptığı sırada Baluken, genel merkeze gelen Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince burada gözaltına alındı.
Baluken'in parti genel merkezi binasından çıkartıldığı sırada bir grup partili polise tepki gösterdi.
İdris Baluken, daha sonra işlemleri için Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.
KİMLER GÖZALTINDA?
Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan.
HDP'LİLERİN İFADE KRİZİ
Edinilen bilgiye göre, Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6-8 Ekim olayları ile PKK/KCK'ya yönelik yürütülen terör soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Demirtaş'ın merkez Kayapınar ilçesindeki evine operasyon yapıldı.
Evinde gözaltına alınan Demirtaş, Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğüne götürüldü.
DEMİRTAŞ İFADE VERMEYE GİTMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
Öte yandan, Mersin ve Midyat Cumhuriyet Başsavcılıkları, "hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından hakkında yürütülen dört soruşturmaya ilişkin Demirtaş'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosuna yazı göndermişti.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da "kamu görevlisine iftira" suçundan hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara'da gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosundan, Demirtaş ve Yüksekdağ'a ifade vermeleri için posta yoluyla tebligatta bulunulmuş ancak ifadeye çağrıldığını doğrulayan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, daha önce de aldıkları karar gereğince ifade vermeye gitmeyeceklerini söylemişti.
Demirtaş ve Yüksekdağ'ın yanı sıra Ağrı'da haklarında soruşturma dosyası bulunan HDP milletvekilleri Dirayet Taşdemir ve Bedran Öztürk'ün de yine talimat ile ifade vermeleri için Ankara Cumhuriyet Savcılığınca çağrıldıkları belirtilmişti.
6-8 EKİM'DE NELER OLDU?
HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.
Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.