Halkların Demokratik Partisi, dört eski bakanla ilgili olarak açılan Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan çekildi. Parti karara gerekçe olarak, alınan yayın yasağı sonrası "aklama sürecinin içinde yer almak istememesini" gösterdi.
Abone olHalkların Demokratik Partisi (HDP), dört eski bakanla ilgili olarak açılan Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan çekildi. Parti kararına gerekçe olarak, "aklama sürecinin içinde yer almak istememesini" gösterdi.
HDP'nin kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir basın toplantısı düzenleyen Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Batman Milletvekili Bengi Yıldız açıkladı.
Özellikle dün alınan yayın yasağına tepki gösteren Buldan, komisyonun sağlıklı bir zeminde ilerlemediğini söyledi.
Buldan sözlerine şöyle devam etti:
"Muhalefetin tüm çabalarına rağmen soruşturma komisyonu bir yargılama mekanizması olmaktan giderek uzaklaşmaktadır. Muhalefet bu komisyonda etkisizleştirilmeye, birçok husus muhalefetten kaçırılmaya çalışılmaktadır. İlgili bakanların dinlenmesi bile oldu bittiye getirilerek gerçek bir sorgulama sürecinin işletilmesi engellenmektedir. Geldiğimiz aşama itibari ile bu komisyonun siyasi bir komisyona dönüştüğü ve buradan çıkacak sonucun bir aklamaya dönüşeceği apaçık ortadadır."
"Yayın yasağını tanımıyoruz"
Buldan, yayın yasağı kararının da bu sürecin şeffaf yürütülemeyeceğine işaret ettiğini vurgulayarak, "Aklama sürecinin yanında yer almamak için bugün itibariyle komisyondan çekildiğimizi kamuoyuna duyurmak istiyoruz" dedi.
Bengi Yıldız da, komisyonun çalışmalarını şu ifadelerle eleştirdi:
"Bakanlar dinlenecek, hangi gün ve saatte dinlenecek bize bir gün önceden haber veriliyor. Ben dün Meclise geldiğimde yayın yasağı konulduğunu komisyon üyesi olarak öğrendim. Bu da komisyonda nasıl bir yönetim olduğunu gösteren bir olgudur. Komisyon adına bilgi alınıyor ama komisyonun muhalefet üyelerinin bilgisi yok. Partimizde bende o yayın yasağını tanımıyoruz."
Komisyon, AKP Kastamonu Milletvekili olan başkanı Hakkı Köylü'nün önerisi üzerine, yolsuzluk soruşturması hakkında yayın yasağı getirmişti. Kamuoyunda tepki yaratan yasak, bazı medya organlarınca protesto ediliyor ve bu yayın organları soruşturmaya dair haber yapmaya devam ediyor.
TBMM Soruşturma Komisyonu; eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk iddialarını incelemek üzere yaklaşık üç ay önce kurulmuştu.
Komisyonda AKP'den dokuz, CHP'den dört, MHP'den ise bir milletvekili bulunuyor.