HDP'den seçim hükümeti hakkında son dakika açıklama geldi. HDP Sözcüsü Bilgen, 'Seçim hükümetinden kaçınmayacağız' dedi.
Abone olANKARA HDP'den gelen son dakika açıklamalar ile dalgalandı. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, CHP'ye koalisyon için açık çek verdi. Seçim hükümeti için de HDP kararını duyurdu.
Ankara'daki hesapları değiştiren açıklamayı HDP sözcüsü Ayhan Bilgen yaptı. 45 günlük yasal sürenin dolmasının ardından kurulacak seçim hükümeti için HDP kararını verdi. HDP seçim hükümetinde yer alacağını ilan etti. Bilgen bu konuda şunu söyledi;
-"Seçim hükümetinden kaçınmayacağız, sorumluluk üstleneceğiz. Yetkisiz bir hükümetin daha fazla görev başında kalmaması için konuya böyle yaklaşıyoruz."
CHP'YE HDP'DEN AÇIK ÇEK
HDP'den gelen son dakika açıklamada en önemli nokta ise koalisyon görüşmeleri oldu. Bilgen "CHP'nin 23 Ağustos'a kadar getireceği her teklife açığız." dedi.
BU AÇIKLAMA ÖNEMLİ ÇÜNKÜ...
HDP bu açıklama ile Erdoğan'dan hükümeti kurma konusunda yetki isteyen CHP'nin elini rahatlattı. Erdoğan'ın 'hükümet kurulması ihtimali' kalmadığı gerekçesi ile CHP'ye görev tebliğ etmeyebileceği söyleniyordu. HDP koalisyon için kapısını açık tuttuğunu ilan ederek bir nevi yeni ihtimallere kapı araladı. Bu açıklamanın ardından saat 19.30'daki Erdoğan-Davutoğlu buluşması daha bir önem kazandı. Davutoğlu'nun bu görüşmede hükümeti kurma görevini Erdoğan'a iade etmesi bekleniyor. Görevin iadesinin ardından Erdoğan'ın vereceği karar bekleniyor.
AZINLIK VEYA SEÇİM HÜKÜMETİ
AK Parti'ye verilen hükümeti kurma görevinin yasal sınırı 45 gün. Bu süre de 23 Ağustos tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar hükümet kurulmadığı taktirde Meclis erken seçime gidilecek. Ancak seçime giderken bir hükümet kurulması da zorunlu. Bunun için Türkiye'nin önünde iki ihtimal bulunuyor. Bunlardan birincisi seçim hükümeti diğeri ise azınlık hükümeti. Peki seçim hükümeti nedir, azınlık hükümeti nasıl kurulur?
SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR?
Seçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor.Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.
Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:
116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.
Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.
Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.
Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.
Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.
AZINLIK HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
Azınlık hükümeti , parlamenter sistemlerde, parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimi.
Parlamenter rejimlerde siyasal sorumluluk ilkesi gereği hükümet ancak parlamentodaki çoğunluğun desteğiyle kurulup görevde kalabilir. Oysa bazı seçimlerde hiçbir parti parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamaz. Bu durumda bazı partiler ya da parlamenterler, hükümete fiilen katılmadan partilerden birine gerekli desteği vererek onun azınlık hükümeti kurmasını sağlarlar. Kuşkusuz azınlık hükümetinin görevde kalabilmesi de, bu partilerin ya da parlamenterlerin desteğinin devamına bağlıdır. Özellikle partilerarası kutuplaşmanın ya da ideolojik ayrılıkların derin olmadığı İskandinav ülkeleriyle, bunlardan farklı olarak da İtalya'da hükümetler ya koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti biçiminde kurulmaktadır.
TÜRKİYE'DE KURULAN AZINLIK HÜKÜMETLERİ
Türkiye'deki azınlık hükümetine örnek olabilecek hükümetler 1960'lar, 1970'ler ve 1990'larda kurulmuştur. İlk azınlık hükümeti 25 Aralık 1963 tarihinde İsmet İnönü başkanlığında kurulan 28. Hükümettir. 1970'lerde kurulan Sadi Irmak Hükümeti (1974) ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 40. Hükümet (1977) güvenoyu alamamış azınlık hükümetleridir. 1979'da Süleyman Demirel'in kurduğu 43. Hükümet MHP ve MSP tarafından dışarıdan desteklenmişti.
1990'larda ise, Tansu Çiller'in kurduğu ve bir azınlık hükümeti olan 51. Hükümet (5 Ekim 1995-30 Ekim 1995) güvenoyu alamadı. 1995 Genel Seçimleri'nden sonra Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi arasında kurulan ve bir azınlık hükümeti olan 53. Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin güvenoyu oylamasını iptal etmesi ancak yeni bir oylamaya gerek olmadığı yönündeki kararına rağmen üç ay içinde istifa etti. Yine Mesut Yılmaz başkanlığında, ANAP, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi'nin katılımıyla kurulan ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından dışarıdan desteklenen Anasol-D Hükümeti ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan ve Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin dışarıdan desteklediği 56. Hükümet azınlık hükümetleridir.