Kandil’den dönen HDP heyeti örgütün olumsuz yaklaşımını açıkladı. İşte HDP'nin hasar tespit raporu.
Abone olHükümet ve HDP’nin ortak bir açıklamayla, Abdullah Öcalan’ın ‘silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye’ geçildiği yönündeki metnini kamuoyuna deklare etmeleri beklenirken, HDP'den açıklama geldi.
Bu gelişme, ‘Çözüm süreci sekteye mi uğradı, bitiyor mu?’ endişelerine yol açtı. Hükümet cephesinde son durum ne? Öcalan’ın metni, Kandil’den veto mu yedi? Öcalan, Nevruz’da PKK’yı silah bırakmaya çağırmayacak mı? Ortada pek çok soru var. Habertürk'ün haberine göre, gelinen noktada, hükümet cephesinden, çözüm sürecinin hasar tespit raporu niteliğinde değerlendirmeler:
METİN ÖLMEDİ: Abdullah Öcalan’ın yazdığı ve üzerinde küçük rötuşlar yapılan metin ölmedi, hâlâ gündemde. Müzakereler sürüyor. Hedef Nevruz’da ‘silahı bırak’ çağrısının yapılması.
KANDİL Mİ, ÖCALAN MI?: Öcalan’ın kaleme aldığı metinde yer verdiği ‘silahların bırakılması’ çağrısı üzerine Kandil’e giden HDP heyeti, KCK’nın, sürecin olumsuz seyrettiği yönündeki tavrını açıkladı. HDP, ‘Kandil mi, Öcalan mı?’ sorusunda tercihini Kandil’den yana kullanmış oldu.
2013 NEVRUZ’U: Öcalan’ın yazdığı ve Kandil’e giden metin, Öcalan’ın 2013 Nevruz’unda okunan mesajının biraz daha detaylandırılmış hali. Öcalan, PKK’yı silahlı mücadeleyi bırakıp, siyasi mücadele için kongreyi toplamaya çağırıyor. HDP, bu metni açıklamadı.
KANDİL’İN TAVRI: Kandil, 7 Haziran’daki seçimden önce silahların bırakıldığı yönünde bir açıklamayla kendisini bağlamak istemiyor. Silahı hâlâ bir koz olarak ellerinde tutup, siyasetin güçlenmesine karşı çıkıyorlar.
İZLEME KURULU: Silahların bırakılması için şartlardan biri olarak öne sürülen İzleme Kurulu’nun oluşturulmasına, hükümet ihtiyatlı yaklaşıyor. Ortada bırakılan silah ve geri dönen örgüt üyesi olmadığı için, ‘İzleme Kurulu neyi izleyecek?’ yaklaşımı hâkim.
HUZURLU SEÇİM: Her şeye rağmen seçime kadar stabil, çatışmasız ortamın devam etmesi, huzur içinde seçime gidilmesi amaçlanıyor. 6-7 Ekim benzeri olaylar olursa, kamu güvenliği için güvenlik güçlerinin sert müdahaleden kaçınmayacağı mesajı veriliyor.
BARAJ PROBLEMİ: Silahlara veda deklarasyonu açıklansaydı, bu havayla HDP’nin seçimde Türkiye’nin batısından da oy alabileceği ve barajı daha kolay aşabileceği değerlendiriliyor. Mevcut ortamda, yapılan tüm anketlerde HDP’nin oyu yüzde 8 bandını aşamıyor.
İÇ GÜVENLİK: 4 Şubat’taki İmralı ziyaretinde ve sonraki görüşmede İç Güvenlik Paketi’yle ilgili kaygılar, HDP tarafından gündeme getirilmedi. Hükümet cephesinde, bunun, HDP’nin sıkı sıkıya sarıldığı bir bahane olduğu tespiti yapılıyor.
SİLAH BIRAKMA: Son tahlilde, türbülansları da atlatarak önemli aşamalardan geçen ve mesafe katedilen müzakerelerin gri alanlarda yürütülemeyeceği, ‘silahları bırakma veya bırakmama’ yönünde bir tercih yapılması gerektiği vurgulanıyor.