Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 3. Genel Kurulu “Umuda yolculuk” sloganıyla Kocatepe Kültür Merkezi’nde toplandı. Ankara'dan Sinan Onuş'un haberi.
Abone olHalkların Demokratik Kongresi (HDK), 3. Genel Kurulu “Umuda yolculuk” sloganıyla Kocatepe Kültür Merkezi’nde toplandı.
Gün boyu süren genel kurulda, önümüzdeki döneme ilişkin politikalar ve yerel seçimlerde izlenecek yol tartışılarak karar altına alındı.
Bu kararlar ise Pazar günü Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda yapılacak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Olağanüstü Kongresi’nde onaya sunulacak ve resmileştirilecek.
Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in yeni eş genel başkanlar olması beklenen Pazar günkü kongrede, yerel seçimler için de start verilecek.
Kongrede ayrıca İmralı Adası’na giden heyette bulunan BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajını okuyacak.
Öcalan, BDP heyetinin İmralı’yı son ziyaretinde HDP fikrinin Mahir Çayan’ın emaneti olduğunu söylemiş, “Halkın tüm sorunlarına çözüm üreten yeni bir ruhla ortaya çıkması gerektiğini” belirtmişti.
HDP’ye geçmek için BDP’den istifa eden Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ile Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in ise partiye katılımlarını kongre sonrası Meclis Başkanlığı’na bildirmeleri bekleniyor. Böylece HDP, Meclis çatısı altında temsil edilen beşinci parti olacak.
Batıda HDP Doğu’da BDP
Öte yandan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), iddialı olduğu ve birçoğunu yıllardır yönettiği Kürt il ve beldeleri dışında kalan yerlerde, HDP adaylarını destekleyeceğini ilan etmişti.
HDP Eş Genel Başkanı Yavuz Önen de Ağustos 2013’te 1. Olağan Kongre sırasında BBC Türkçe’ye, “Doğu’da BDP, Batı’da ise HDP ile” seçime girileceğini açıklamıştı.
Ancak bu durum HDP’nin en büyük bileşenlerinden BDP içinde hala tartışılıyor.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HDP’nin, Öcalan’ın kafasındaki gibi, “bütün Kürtleri ve Türkiye’yi kucaklayacak bir Türkiye partisi” kimliğinden uzak olduğunu düşünüyor.
Tan, kongre öncesi BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, BDP’nin sol gruplarla birlikte oluşturduğu HDP’nin “kadük” bir proje ve Kürt illeri dışındaki yerlerde bu partinin adaylarını desteklemenin de yanlış bir tercih olduğunu söylemişti.
Tan ayrıca birçok milletvekilinin de toplantılarda bu yöndeki “endişelerini” dile getirdiklerini aktarmıştı.
Olağanüstü Kongreye neden gidiliyor?
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2011 Genel Seçimleri’ne Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak bağımsız adaylarla katılmıştı. Sonrasında blok dağıtılmayarak çalışmalarına “Halkların Demokratik Kongresi (HDK)” adıyla devam etmiş, geçtiğimiz yıl Ekim ayında da İçişleri Bakanlığı’na kuruluş başvurusu yaparak Halkların Demokratik Partisi adını almıştı.
HDP, Barış ve Demokrasi Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ve LGBT bileşenlerinden bazılarının da aralarında olduğu çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulmuş bir parti.
HDP, 1. Olağan Kongresi’ni 18 Ağustos 2013’te yapmış, Fatma Gök ve Yavuz Önen Eş Genel Başkanlığa seçilmişti.
HDP böylece Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlere katılabilmek için yasal zorunluluğu aşmış, Ekim 2013’te eş genel başkanlar ve parti kurullarını yeniden belirlemek için olağanüstü kongreye gitme kararı almıştı.
İstanbul Milletvekili ve HDP Genel Meclis üyesi Sebahat Tuncel, bu kararın alınmasını, “Seçime girme gibi bir irade ortaya çıktı. Hazırlıklarımızı bitiremedik ama yasal da bir zorunluluk vardı. Eylül ayında çalışmalarımızı tamamlamış olarak yapabilirdik fakat riske etmek istemedik. İki ay sonra eksikleri tamamlayarak güçlü bir şekilde çıkmak istiyoruz” diye açıklamıştı.