HDP, TBMM Başkanlığı'na bölgede saldırılarını giderek tırmandıran IŞİD'le ilgili Meclis'te genel görüşme açılması talebiyle önerge verdi.
Abone olHDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan Musul'u ele geçiren, bölgede saldırılarını giderek tırmandıran IŞİD'le ilgili Meclis'te genel görüşme açılması talebiyle önerge verdi
Önergede şöyle denildi:
Suriye’de, Rojava’da, Irak’ta saldırılarını giderek arttıran Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin dün Musul kentini ele geçirerek Kerkük’e doğru ilerlemesiyle birlikte Bölge, Ortadoğu’da dengeleri değiştirecek yeni ve tehlikeli bir sürece doğru hızla ilerliyor. Türkiye’den giden şoförlerin kaçırılması, IŞİD’in saldırılarını sürdürdüğü bölgelerde büyük göç dalgalarının başlaması, mezhepsel gerilim ve çatışmaların giderek hız kazanması sınır komşusu ülkemizi de yakından ilgilendirmekte olup, bölge barışı ve istikrarını derinden sarsacak olan bu olumsuz gelişmelerin bütün boyutlarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından değerlendirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. Ve İçtüzüğün 101 ve 102. Maddeleri uyarınca Genel Görüşme açılmasını Halkların Demokratik Partisi grubu adına arz ve teklif ederiz. 11 Haziran 2014
Önergenin gerekçesi şöyle:
MAXMUR KAMPI TEHDİT VE BASKI ALTINDADIR
Suriye-Irak’ta Sunni/Selefi bir yönetim kurma amacında olan, El Kaide, El-Nusra gibi örgütlerle de yakın ilişki içerisinde bulunan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri, Irak Kürdistan’ında ağır saldırılar düzenleyerek başkenti Musul olan Ninova vilayetinin tamamını ele geçirdikten sonra komşu Selehaddin ve Kerkük bölgesine doğru hızla ilerlemektedir.
Suriye'de gerçekleştirdikleri vahşet karşısında Musul'da Irak Ordusu korkudan üniformalarını bile çıkararak bölgeyi IŞID'e teslim ettiler. Stratejik nitelikteki silahlar şu anda IŞİD kontrolünde bulunuyor.
Saldırılar nedeniyle bölgede büyük göç dalgaları başlamıştır. Saldırılarda Süryani, Keldani ve Asurilere ait kiliseler de hedef alınmış ve tahrip edilmiştir. Yine sivil ve savunmasız bir bölge olan Maxmur kampı IŞİD saldırısı nedeniyle tehdit ve baskı altındadır.
Saldırılarla eş zamanlı olarak Türkiye’den giden 28 şoför IŞİD çeteleri tarafından kaçırılmıştır. Bu yurttaşlarımızdan sağlıklı bilgi alınamamaktadır. Türkiye’nin girişimleri ise son derdece yetersiz ve etkisizdir.
Bölgeyi ve tüm Ortadoğu’yu tehdit eden bu çeteler ne yazık ki bölge ülkelerinin desteğini görmektedir. Suriye’de özellikle de Rojava’da Kürt halkına karşı en kanlı saldırıları gerçekleştiren, Süleyman Şah türbesine ve Sudan’da yapılan saldırılarda ortaya çıkan bu örgüt, Katar-Suudi-Türkiye üçgeninde ve Esad rejimi karşıtı güçler ekseninde destek görmektedir.
IŞİD’in bölgede geliştireceği hakimiyet tüm Ortadoğu barışı ve istikrarını derinden sarsacak boyuttadır. Bölge’de radikal, İslamcı bir yapının ortaya çıkması, bütün dengeleri değiştirecek ve geniş bir coğrafyayı istikrarsızlığa, kaosa, etnik ve mezhepsel bir çatışma ortamına sürükleyecektir.
TÜRKİYE BU TEHDİTTEN EN FAZLA ETKİLENECEK ÜLKELERDEN BİRİDİR
Suriye, Rojava ve Irak Kürdistanı’na komşu olan Türkiye de bu tehditten en fazla etkilenecek olan bir ülkedir.
Kürt sorunu başta olmak üzere en önemli demokrasi sorunlarının çözümüyle karşı karşıya olan Türkiye, eğer zamanında gerekli önlemleri almaz, doğru politikalar geliştirmez ise sınırına dayanan bu yangından büyük ölçüde etkilenecektir.
Türkiye bu gidişata müdahil olmak, mevcut politikasını gözden geçirmek zorundadır. Rojava’da Kürt halkının özerk yönetim oluşturarak statü elde etmemesi üzerine kurulu olan Türk dış politikası, aynı şekilde Rojava’da her gün en kanlı saldırıları düzenleyen IŞİD çetelerinin elini güçlendirmekte, onlara destek oluşturmaktadır. Çetelere destek mahiyetindeki bu Kürt karşıtı politikanın derhal terk edilmesi, Türkiye’nin Kürtlerle stratejik ittifak temelinde dostluk ilişkisi geliştirmesi gereklidir.
IŞİD’in Türkiye sınırlarını serbestçe kullandığı, Türkiye’de örgütlenme faaliyeti içerisinde olduğuna dair çok ciddi iddialar söz konusudur. Türkiye’nin IŞİD’e karşı derhal politik tutum ve tavır alması, ülke topraklarının ve sınırının bu çeteler tarafından kullanılmasına asla izin vermemesi gerekir.
IŞİD'e ve benzeri köktenci örgütlere karşı tüm Türkiye halklarının da dayanışma içinde olması gerekmektedir.
TBMM'DE GÖRÜŞME AÇILMASI ELZEMDİR
Ortadoğu'nun dünyadaki en aktif enerji koridorlarına sahip olması, bu sorunu küresel bir sorun haline getirmektedir. Yani küresel istikrar için uluslararası güçler, İslam adına hareket eden ancak İslam dininin özüyle hiçbir bağı olmayan bu kanlı çetelere, şebekelere karşı mücadelede daha yapıcı bir tutum içerisinde olmalıdır.
Musul’da yaşanan ve tüm bölgeye yayılan IŞİD saldırılarının, bunun arkasında yatan politikaların ve Türkiye’nin alması gereken tedbirlerin tüm boyutlarıyla ele alınıp değerlendirilmesi için TBMM’de Genel Görüşme açılması elzemdir.