BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

HDP: İç Güvenlik Paketi değişmeli

AKP'nin paketin 63 maddesini geri çekmesi muhalefeti tatmin etmedi. Çözüm Süreci'ni hatırlatan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, hükümetin paketin ilk 15 maddesini değiştirmesinin tarihi bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Abone ol

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) İç Güvenlik Paketi'nin 63 maddesini geri çekmesi muhalefeti tatmin etmedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) paketin değişmesi gerektiğinde ısrarlı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir basın toplantısı düzenleyen HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Parti olarak hükümete, Çözüm Süreci'nin hassasiyetini de dikkate alarak, ilk 15 maddede değişikliğe gitmesinin tarihi bir sorumluluk olduğunu hatırlatıyoruz" dedi.

28 Şubat'ta, Dolmabahçe'de yapılan Çözüm Süreci görüşmelerinin ardından HDP kanadından, hükümetle İç Güvenlik Paketi üzerinde anlaşma sağlandığı ve ilk 16 maddenin tekriri müzakere yoluyla tekrar ele alınacağı açıklanmıştı.

Bu açıklamaları hatırlattığımız Kaplan, paket geri çekilmedikçe Meclis’te hükümetle hiçbir görüşme yapmayacaklarını söyledi.

HDP: Ya tekriri müzakere ya da tekriri mücadele

Hasip Kaplan, "En son dün akşam oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Genel Kurul sırasında bizi odasına davet etti. Ancak biz, böyle bir uzlaşma içine girmeyiz, dedik. Burada artık top hükümette" diye konuştu.

"Ya tekriri müzakere ya da bizim açımızdan tekriri mücadele" ifadesini kullanan Kaplan, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru dahil, ulusal ve uluslararası her alanda mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

AKP 67 maddede geri adım atmıyor

AKP Diyarbakır Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Cuma İçten ise tasarının kabul edilen ilk 67 maddesinde geri adım atmayacaklarını söyledi.

İçten BBC Türkçe'nin, "Muhalefetten öneri gelirse tekriri müzakere yapılabilir mi?" sorusuna , "Ben, 67 maddede hiçbir değişikliğin olmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Ama Meclis'e gelip geneli üzerindeki oylama öncesinde hukuki olarak bir değişiklik yapılabilir mi, onu hep birlikte göreceğiz" yanıtını verdi.

AKP dün gece yarısı 17 Şubat'tan bu yana görüşmeleri süren ve muhalefetin "Polis devleti kuruluyor" diyerek itiraz ettiği İç Güvenlik Paketi'nin kalan 63 maddesini Meclis İçişleri Komisyonu'na geri çekmişti.

5 bölüm halinde 132 maddeden oluşan paketin bugüne kadar geçen maddeleri esas olarak muhalefetin itiraz ettiği maddelerden oluşuyor.

“Polise geniş yetkiler tanınıyor, valilere savcı yetkisi veriliyor” eleştirilerinin olduğu maddeler de tasarının kabul edilen ilk bölümlerinde yer alıyor.

Geri çekilen maddeler ise ağırlıklı olarak nüfus, pasaport kanununda bazı değişiklikler içeriyor.

Meclis İçişleri Komisyonu'nun Pazartesi günü toplanacağı bildiriliyor.

Komisyonda, geri çekilen maddelerin önergeler yoluyla paketten çıkarılması, Genel Kurul'da kabul edilen maddelerin ise hazırlanan rapor sonrası geneli üzerine oylanarak yasalaşması planlanıyor.

Muhalefetin geçen maddeler üzerinde, "yeniden görüşme önergesi" olarak da adlandırılan tekriri müzakere beklentisi ise hala sürüyor.

Meclis 5 Nisan'da kapanacak

Tasarının maddelerinin geri çekilmesi kimi kesimlerce "sürpriz" olarak değerlendiriliyor. Ancak Meclis kulislerinde yaklaşık bir haftadır AKP'den böyle bir hamle gelebileceği konuşuluyordu.

Çünkü muhalefet, görüşmeleri engellemek için iç tüzükten kaynaklanan her türlü hakkı kullanıyordu.

AKP ise paketi bir an önce yasalaştırmak ve Meclis'in kapanacağı tarih olan 5 Nisan'dan önce de acil gördüğü iki torba yasa ile birlikte Genel Kurul'dan geçirmek istiyordu.

Muhalefetin "seçim yatırımı" olarak değerlendirdiği bu tasarılardan biri, "Aile Paketi" olarak nitelenen ve çeyiz hesabı, doğum yardımı, 47 bin öğretmen ataması gibi düzenlemeleri içeriyor.