HDP, dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda sonuna kadar direnme kararı aldı. Vekiller ifade vermeye gitmeyecek, zorla götürülme söz konusu olursa da Meclis'ten çıkmayacaklar.
Abone olAK Parti, CHP ve MHP, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifini önümüzdeki hafta komisyondan geçirmeyi hedeflerken, HDP'de taktik stratejisini belirledi.
TBMM'de MYK üyeleri ve milletvekillerinin katıldığı toplantıda, HDP, dokunulmazlığın kaldırılması durumunda sonuna kadar direnme kararı aldı. Karara göre HDP'li vekiller yargılama sürecinde ifade vermeye gitmeyecek, zorla götürülme sözkonusu olursa da Meclis'ten çıkmayacaklar. Parlamento içinde ise içtüzük doğrultusunda çok sert bir muhalefet yürütülecek.
HDP, MYK üyeleri ve milletvekillerinin katıldığı 4 saatlik ortak toplantıda dokunulmazlıkların kaldırılması halinden nasıl bir strateji izleyeceğini belirledi. Toplantıya Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlık ederken, HDP'li vekiller Genel Kurul'da görüşülen İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki gensoru önergesinin görüşmelerine dahi katılmadılar.
TOPLU HAREKET EDECEKLER
Toplantıda dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından sadece HDP'lilerin hedef alınması durumunda milletvekillerinin ifadeye gitmemesi kararlaştırıldı. Dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde farklı direnç noktaları oluşturularak bir vekilin dokunulmazlığının kaldırılması gündeme geldiğinde 59 milletvekili ayrım yapmadan toplu olarak tavır sergileyecek. İfade alınması için zorla götürülme durumu sözkonusu olması halinde milletvekilleri topluca TBMM binasından ayrılmayarak polislerin kendilerini gelip götürmesini bekleyecek. İçtüzük'ten kaynaklanan TBMM çalışmalarını engelleme yöntemlerini de devreye sokacak olan HDP, yoklama isteme, önerge verme, usul tartışması açma ve toplu gensoru önergeleri vererek Genel Kurul çalışmalarını kilitleyecek.
SİNE-İ MİLLET KABUL GÖRMEDİ
Toplantıda HDP'li vekillerin sine-i millet'e dönmesi görüşü ise tartışma yarattı. Ancak bu öneri fazla destek görmeyince gündemden düştü. Görüşmede dokunulmazlığın kalkması ve milletvekilliğinin düşürülmesine kadar devam edecek süreç boyunca Meclis çatısında direnç gösterilmesi görüşü benimsendi. Meclis zemininin kullanılmaması halinde silahlı yöntemin yarattığı gerilimin kamuoyunda öne çıktığını belirten milletvekilleri, böyle bir tabloya izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda dokunulmazlık düzenlemesinin yasalaşmasının ardından yargı aşamasına gelindiğinde savcıya gitmeme, Meclis'te mücadele verme ve zorla alınma durumunda ise Meclis'ten çıkmama gibi yöntemlerin devreye sokulması kararlaştırıldı.
KOMİSYONA TOPLU KATILIM
TBMM Anayasa Komisyonu'nda önümüzdeki hafta ele alınacak olan anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine HDP'li vekiller toplu katılım sağlayacak. Mümkün olduğunda bütün vekiller söz alarak HDP'nin tezlerini işleyecek. Düzenlemenin parlamentoya karşı bir darbe olduğu; HDP'li vekilleri değil, demokrasiyi tasfiye etmeyi amaçladığını anlatacak olan HDP'li vekiller, özellikle CHP'li üyelerin görüşlerini değiştirmek için çaba harcayacak.
OYLAMAYA KATILMAYACAKLAR
HDP'nin aldığı önemli kararlardan biri de dokunulmazlık düzenlemesinin Genel Kurul'a gelmesi halinde oylamayı protesto etme konusu oldu. HDP'li vekillerin eğilimi oylamaya katılmama yönünde oluştu.
Toplantı sonrasında basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, şu açıklamalarda bulundu:
"Biz bu fiili darbe süreci ve parlamentoyu işlevsizleştirmeye karşı bütün zerrelerimizle direneceğiz. Yaptığımız toplantıda bütün seçenekler masaya yatırıldı. Önümüzdeki bütün aşamaları toplumla tartışacağız. Bu uygulamayı Türkiye demokrasisi güçlerinin gündemine taşıyacağız. Bizim açımızdan bir kırılma ve dönüm noktasıdır. Bütün siyasi partilerdeki milletvekillerine, seçmen iradesine sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Bu tuzak karşısında bütün toplumu duyarlı olmaya sivil siyasete sahip çıkmaya davet ediyoruz."
Bilgen, Meclis'e lütufla gelmediklerini belirterek, "Bizi burda görmek istemeyenler, bizim varlığımızdan rahatsız olanlar, bizim eleştirilerimize tahammülü olmayanlar, bizsiz bu parlamentonun çok iyi yönetileceğini düşünenler boşa heves ediyorlar. Bu anlamda hiçbir provokasyona teslim olmayacağız. Kolayca gitmeyeceğiz. Aksine onların en korktuğu şeyler nelerse hepsini görecekler. Hepsini yapmayı göze aldığımızı görecekler. Bundan sonrasında parlamento çalışmaları da çok kolay olmayacak. Eğer bir akıl ve sağduyu hakim olmazsa" dedi.