BIST 10.017
DOLAR 35,43
EURO 36,34
ALTIN 3.036,78
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hazro'nun gömlekleri İspanya'da

Adı sürekli terör olayları ve gösterilerle anılan Diyarbakır'da bu kez yatırımlarla yüzler gülmeye başladı.

Abone ol

Bugüne kadar hiç yatırım yüzü görmemiş ilçesi Hazro'da Kaymakamlığın kurduğu gömlek atölyesi yurtdışına gömlek ihraç etmeye başladı.

Türkiye'nin geri kalmış yerlerinden biri olan Diyarbakır'ın Hazro ilçesi, ilk kez yatırım yüzü gördü.

Kaymakamlığın kurduğu ve özel sektörün işlettiği tekstil atölyesi, bölge ekonomisine katkı sunmaya başladı. 70 kişinin çalıştığı atölye, Türkiye'nin önde gelen firmalarından Zara'ya gömlek üreterek ilk üretimleri olan 6 bin adet gömleği İspanya'ya gönderdiler. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde işsizliğin en yoğun olduğu ikinci il Diyarbakır olurken Hazro ilçesi ise istihdam açısından daha kötü durumda. Hazro'da görev yapan Kaymakam Ertuğrul Egemen, bölgede bir ilk olan önemli bir adım attı.

"Ağırlıklı Kadın İstihdamı Tekstil Atölyesi Projesi" hazırlayan Kaymakam Egemen, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) da destek aldı. 400 bin TL maliyetli proje kapsamında, atıl durumda bulunan halı atölyesi yıkılarak yerine bölge tarihinin ilk yatırımı olan modern bir tesis inşa edildi. Ardından dikiş-nakış için gerekli malzemeler alınarak dikimevi kuruldu. Kadınlara el becerisi kazandırmayı ve kadınların üretici olmalarını amaçlayan proje, ilçenin tek istihdam kapısı oldu. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 70 kişi özel eğitime tabi tutulduktan sonra atölyenin makineleri çalışmaya başladı. İş adamı Murat Yener'in işlettiği atölye şimdi ünlü giyim markası Zara'ya fason gömlek dikiyor. İstenilen kalitenin yakalanması herkese cesaret verdi. Hazrolu kadınlar, kendilerine fırsat verilmesi halinde ciddi başarılar elde edebileceklerini ispatladı.

"PROJE ONAYLANIRSA ÇALIŞAN KADIN SAYISI 200'E ÇIKACAK"

Kaymakam Egemen yatırım fikrinin kaynağının ilçedeki potansiyel olduğunu belirterek, "Tekstil atölyesi fikrinin bizde uyanmasının sebebi ilk olarak ilçedeki potansiyel oldu. Çünkü yıllardır mahalle aralarında Halk Eğitim'in verdiği dikiş-nakış kursu bize bu ilhamı verdi. Daha sonra bir bina tedarik ettik. Özel bir firma ile görüştük ve onların hangi sektörde ihtiyaçlarının olduğunu öğrenerek makineleri tedarik ettik. Şu anda kızlarımız bu atölyede eğitim alıyor ve bu eğitim bittikten sonra 70 ile 80
arasında kızımız burada çalışmış olacak. Şu an yeni bir markaya gömlek üretiliyor ve bu gömlekler İspanya'ya ihraç ediliyor. Sevindirici bir haber de Karacadağ Kalkınma Ajansı'na verdiğim proje onaylanırsa bu rakam 70'den 200'e çıkacak" dedi.

Sadece bu atölyenin maaş girdisinin Özel İdare'nin ilçeye gönderdiği para ile eş değer olduğunu belirten Kaymakam Ertuğrul Egemen, "Bu atölyenin şu an ilçeye girdisi sadece maaş olarak aylık 35 bin TL girdisi oluyor. Bu rakam da yıllık 420 bin TL'ye tekabül eder. Özel İdare'nin ilçeye yatırım yapmak için harcadığı rakama tekabül ediyor. Çeşitli ilçelerde bu tarz faaliyetler yapılıyor, biz de bunu yapıp özel şirkete kiraladık ve daha uygun olduğunu gördük. Bu firma ile görüştüğümüzde sadece tek bir firma ile çalıştıklarını ve ihraç ettiklerini belirtmiştiler bize. Yoksa biz sadece hayal edebilirdik bunu" şeklinde konuştu.

Atölye çalışanlarından Behiye Kahveci, Kaymakam Egemen'e teşekkür ederek "Şu an burada 70 kişi çalışıyoruz. Burada gömlek dikiyoruz. Önce kağıtlar üzerinde çizim yapıyorduk, şimdi de gömlek dikmeye başladık. 70 aile bunun sayesinde ekmek yiyor, Kaymakam Bey'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Atölyede makineci olarak görev yapan Ethem Öz, "Kendi memleketimize iş öğretmek için buradayım. Burada gömlek üretiyoruz ve gömlekleri ihraç ediyoruz. İlk mamulümüz olan 6 bin adet gömleği geçen hafta gönderdik. Sağolsun Kaymakam Bey'in projesi. 70 kişi şu an istihdam ediliyor, bunu 120'ye çıkartmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı

İlçeye yapılan ilk yatırım sayesinde atölyede çalışan kadınların yüzleri gülerken, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın projeyi onaylaması durumunda atölyede çalışan kadın sayısının 70'ten 200'e çıkarılması planlanıyor. Bu sayede istihdamı çok düşük olan Hazro ilçesinde 200 kadının ekmeğini kazanması amaçlanıyor.