BIST 9.730
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.972,52
HABER /  GÜNCEL

Haziran'ın son dakikası 61 saniye olacak

Bu geceyarısı bir saniye daha geç gelecek. Son üç yıldır ilk kez, bir artık saniye, atomik saatin belirlediği resmi saate eklenecek. Bu da Haziran'ın son dakikasının 61 saniye olacağı anlamına geliyor.

Abone ol

Bu geceyarısı bir saniye daha geç gelecek. Son üç yıldır ilk kez, bir artık saniye, atomik saatin belirlediği resmi saate eklenecek.

Bu da Haziran'ın son dakikasının 61 saniye olacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla 23:59:59 genelde 00:00:00'a dönüşürken, bu gece, artık saniyenin eklenmesiyle, 23:59:60 elde edilecek.

Artık saniyeler ve artık yıllar, saati, Dünya ve mevsimlerle eşzamanlı hale getirmek için zamana ekleniyor.

Ancak artık saniyenin el ile eklenecek olması yüzünden bazı bilgisayar sistemlerinde sorunlar çıkmasından kaygı duyuluyor.

Zamanı belirleyen uzmanlar da, artık saniyenin eklenip eklenmemesi konusunda bölünmüş durumda. Anlaşmazlık bu yıl Kasım'da Cenevre'de düzenlenecek Dünya Radyokomünikasyon Konferansı'nda ele alınacak.

Önceden tahmin edilemeyen dönüş

İngiltere Ulusal Fizik Laboratuvarı'nda görevli araştırmacılardan Peter Whibberley, "Dünya'nın, önceden kestirilemeyen şekilde değişiklikler gösteren dönüşünün hesaplanması sonucu, ortaya düzensiz aralıklarla, artık saniyeler çıkıyor." diyor.

Artık saniyenin eklenmesinin dünya çapında mali işlemleri ve diğer operasyonları etkilemesi olasılığı gündemde.

Bu konuda planlama yapılması gerekliliğini vurgulayan Whibberley, "artık saniyeler sadece 6 ay öncesinden açıklanıyor. Bu da bilgisayar ve yazılımlarda artık saniyelerin öngörülmesini engelliyor. Dolayısıyla kullanıcılar tarafından eklenmesi gerekiyor. Artık saniyelerde hata yapılması, iletişim şebekeleri, finans sistemleri ve kesin zamanlamaya bağımlı diğer birçok uygulama arasında eşzamanlılık kaybına yol açabilir" dedi.

Peter Whibberley, artık saniye oluştuğunda bazı bilgisayar sistemlerinde sorunlar yaşandığını ve özellikle de, artık saniyenin normal çalışma saatlerinde meydana geldiği Asya-Pasifik bölgesinde daha ciddi sorunlar doğduğunu kaydediyor.