BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Hazır yemeklerin istilası

Çalışan kadın sayısının artması ve zaman darlığı ile hazır yemek hizmeti sektörünü artırıyor.

Abone ol

Çalışan kadın sayısının artması, zamansızlık, tüketim tarzının değişmesi gibi etkenlere bağlı olarak ayaküstü restoranlar, oteller ve hazır yemek hizmeti veren firmaların sayısı giderek artıyor.

AA muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Türkiye'de çok fazla geçmişi bulunmayan hazır yemek sektörü, özellikle turizmin hareketlenmesine paralel olarak son yıllarda önemli gelişme kaydetti.

Restoranlar, otellerin yemek hizmetleri, yemek fabrikaları ve ayaküstü restoranları bünyesinde barındıran hazır yemek sektörü, gelir seviyesinin ve çalışan kadın sayısının artması, kentleşme ve turizmdeki artış, tüketim tarzı, zamansızlık ve sosyalleşme gibi etkenlere bağlı olarak giderek büyüyor.

Türkiye'de hizmet veren yaklaşık 150 bin restorandan yüzde 26'sını geleneksel tip restoranlar, 300'den fazlasını ise İtalyan, Fransız, Meksika ve Uzakdoğu gibi uluslararası lokantalar oluşturuyor. Restoran hizmetinde gıdanın oranı yüzde 85, içeceğin oranı ise yüzde 15 olarak ayrılıyor.

Ülke genelinde tabldotçu olarak bilinen yemek fabrikalarının sayısı, son yıllarda firmaların dışardan yemek hizmeti almaya başlamasıyla daha da arttı. 1970'li yıllarda 300 olan hazır yemek fabrikası sayısı, bugüne kadar 20 kat artarak 6 bine ulaştı.

DÖNER VE KEBABIMIZ PİZZADAN ÜSTÜN

Türkiye'de 20 yıllık geçmişe sahip olan ve özellikle son 2 yılda yüzde 50 oranında büyüyen ayaküstü restoranların genelini Türk tipi yerler oluşturuyor. Ayaküstü restoranların elde ettiği cironun yüzde 75-80'ini döner ve köfte gibi ürünlerin satıldığı geleneksel Türk tipi restoranlar yapıyor. Geriye kalanı ise pizza ve hamburger gibi yabancı mutfaklara ait.

Ülke genelinde bugün 650 noktaya ulaşmış, 20 uluslararası ayaküstü restoran zinciri bulunuyor ve bunların yüzde 75'i İstanbul, Ankara ve İzmir'de faaliyet gösteriyor. Ayaküstü gıda üretimi ve tüketimi hızlı bir büyüme göstermesine
karşın, Türkiye'de GSMH içinde payı 18.5 milyon dolarla sınırlı kalıyor. Bu rakam, Almanya'da 40, Fransa'da 48 ve İngiltere'de ise 160 milyon dolar olan ayaküstü gıda tüketiminin Türkiye'de halen büyük bir gelişme göstereceğini açıkça ortaya koyuyor.

SEKTÖR BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, yaşam tarzının değişmesiyle, gelişen talebe bağlı olarak ayaküstü restoranlardaki artış ve büyümenin önümüzdeki yıllarda da süreceğini, ülke genelinde geleneksel Türk tipi zincir restoranların sayısının artacağını söyledi.

Karamercan, bugün Türk halkının dışardan gelen hamburger ve pizza gibi farklı ürünlere karşın döner, kebap ve etli ekmeğinden vazgeçemediğini ifade ederek, ''Özellikle dönerimiz ve etli ekmeğimiz dünyaya yayılıyor. Ayaküstü tüketimde döner gibisi yok. Hızlı yaşam tarzının geliştiği günümüzde kimse oturup pizza yemiyor. Bizim Anadolu'nun yemek kültürü, gerçekten çok üstün. Rakamlar da bunu gösteriyor'' dedi.