BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Hayvancılıkta yeni sistem

Hayvancılığa destek amacıyla, büyük baş hayvancılığa teşvik sistemi yenilendi. Küçük işletmelere destek var.

Abone ol

Yeni düzenlemeyle, bazı anaç sığır yetiştiriciliğine, büyük baş hayvan başına 50 YTL düzeyinde ek doğrudan ödeme getirildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre, kültür ırkı ve kültür ırkı melezi sığır yetiştiren üreticilere, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında kayıtlı, tanımlanmış olmak ve üst birliğini oluşturmuş bir hayvancılık örgütüne üye olmak şartı ile anaç sığır başına 250 YTL ödeme yapılacak.

Soy Kütüğüne kayıtlı anaç sığır ile hastalıklardan ari işletmelerdeki anaç sığır başına 50 YTL'lik ilave doğrudan ödeme yapılacak.

Manda başına da, 250 YTL'lik doğrudan ödeme yapılacak.

KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK...

Yeni düzenlemeyle, desteklemede, küçük işletmeleri desteklemek amacıyla, asgari ve azami hayvan sayıları sınırlaması getirildi.

En az 5 başa sahip olmak üzere, 200 başa kadar tam olarak, 200 baş ile 500 baş arası için büyük baş teşvik tutarlarının yüzde 50'si, 500 baş üzerine ise aşağıdaki rakamların yüzde 25'ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak.

SÜTÇÜLÜĞE TEŞVİK...

Yeni sistemde, belirlenmiş süt işleme tesislerine ürününü satan süt üreticilerine de teşvik verilecek.

Buna göre, üretmiş olduğu sütü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan üreticilere beher litre süt için 4 YKr doğrudan destekleme ödemesi yapılacak.

Yeni düzenlemeyle, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu kapsamında belirlenen tazminatlı hastalıklardan birine yakalandığı ilgili mevzuat çerçevesinde tespit edilerek kestirilen, öldürülen ya da ölen hayvanların sahipleri ile ihbarı zorunlu hastalıklardan birine karşı koruma maksadıyla hükümet veteriner hekimi ya da Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından yapılan aşı, serum ve ilaç uygulamaları nedeniyle öldükleri otopsi ve laboratuar muayeneleri ile tespit edilen hayvan sahiplerine, miktarı il veya ilçelerde oluşturulacak komisyon tarafından belirlenmek üzere, ilgili mevzuat çerçevesinde hayvan hastalıkları tazminat desteği ödenecek.

Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen programlı aşılamalardan, uygulayıcılara, büyük baş şap aşısı için hayvan başına 75 YKr, küçük baş hayvan başına şap aşısı için 50 YKr, sığır brucella aşısı için hayvan başına 1,50 YTL, koyun ve keçi burcella aşısı için ise 50 YKr destekleme ödemesi yapılacak.

HASTALIKLI HAYVANLARA KESİM TEŞVİĞİ

Hayvansal orijinli gıda kontrolünde etkinliğin sağlanması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, mezbaha ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi amacı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığının belirlediği işletmelerde veteriner hekim çalıştırılması için, kesilen hayvan başına ödeme yapılacak.

Ancak kesim miktarı ne olursa olsun aylık destekleme miktarı bin YTL'den az, 3 bin YTL'den fazla olamayacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Et ve Balık Kurumu kombinalarında kesim yaptıran ve Tarım Kredi Kooperatifi ile sözleşmeli besicilik yapan 28 ildeki (Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van) yetiştiricilere 190 kilogram ve üzeri karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığır karkas ağırlığının beher kilogramı için 1 YTL'yi ve toplam et destekleme primi tutan yıllık 12 milyon 688 bin YTL'yi aşmamak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen miktarda doğrudan et destekleme primi ödemesi yapılacak.

Desteklemede gerekli kaynak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının cari yıl bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan kaynaktan, diğer desteklemeler için gerekli kaynak ise 2009 yılı bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılacak ödenekten sağlanır ve ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.

Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak Ziraat Bankası'na destekleme tutarının yüzde 0,2'si oranında hizmet komisyonu ödenecek.

Yeni düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanarak, bu Kararın yayımlandığı tarihten itibaren en geç altmış gün içerisinde çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek.

Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.