BIST 9.684
DOLAR 34,65
EURO 36,44
ALTIN 2.951,37
HABER /  GÜNCEL

Hayvan dışkısında kahve

Endonezya'daki adalara özgü bir hayvanın dışkısından elde edilen kahve dikkat çekiyor.

Abone ol

Endonezya'daki adalara özgü bir hayvanın dışkısından elde edilen dünyanın en pahalı kahvesi için rekolte mevsimi başladı. Endonezya'nın Sumatra ile çevre adalarında yaşayan ve kahve üreticileri tarafından beslenen Paradoxurus adlı etobur memelinin dışkısından elde edilen "Kopi Luwak'' adlı kahveden bu yıl da yine en fazla 250 kg kadar üretilmesi bekleniyor.

Bölgede Myanmarca "kahve ta'i rahu" (minsk kedisi dışkısı kahvesi) denilen ve 100 gramı 75 dolara satılan kahve, bu yörede yaşayan ve memeli bir hayvan olan Paradoxurus'un yediği kahve çekirdeklerinin daha sonra dışkısından toplanmasıyla elde ediliyor. Sumatra ve çevre adalarda yaşayan ve kahve üreticileri tarafından beslenen Paradoxurus, kahve ağaçlarındaki en kaliteli çekirdekleri yiyor.

Çekirdekler hayvanın midesindeki enzimlerin etkisiyle bir tür fermantasyona uğruyor, ancak hiçbir şekilde erimiyor. Bu kahve çekirdekleri daha sonra dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Kahve üreticileri de Paradoxurus'un dışkısından bu çekirdekleri toplayarak dünyanın en pahalı kahvesini üretiyor.

Uzmanlar, kahvenin kalitesini artıran önemli faktörün Paradoxurus'un midesindeki enzimler olduğunu belirtiyorlar. "Kopi Luwak" yılda ancak 250 kilogram kadar üretilebiliyor. ABD'nin en çok seyredilen programı Oprah Show'a da konu olan "Kopi Luwak" kahvesi üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, dünyanın en değerli kahvesinde diğer kahve çeşitlerine oranla daha az bakteri bulunduğu belirlendi.