Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde yürütülen Konuşan Kitap Şenliği’nin 6’ıncısı Erzurum’da gerçekleşti. <br/>"...
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde yürütülen Konuşan Kitap Şenliği’nin 6’ıncısı Erzurum’da gerçekleşti.
"Türkiye Okuyor" kampanyasına paralel olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayesinde yürütülen "Konuşan Kitap Şenliği"nin 6’ıncısı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi salonunda yapıldı. Daha önce 5 ilde gerçekleştirilen ve Erzurum’da 6’ıncısı düzenlenen şenliğe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve çok sayıda ilk, orta ve üniversite öğrencisi katıldı.
Şenliğin açılışında konuşan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, bilginin dünya üzerindeki uygarlıkların binlerce yıldır oluşturduğu kültür ve medeniyetin temelini oluşturduğunu dile getirdi. Bilginin önemini fark eden ülkelerin büyük bir hızla ilerlediğini anlatan Vali Öztürk, "Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmanın tek yolu insanları bilim araştırmaya yönlendirmektir” dedi.
Ünlü şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” adlı kitabında Erzurum’u anlattığı bölümden bir parça okuyan Hayrünnisa Gül ise proje ile gençleri okumaya olan ilgilisi arttırmayı amaçladıklarını, projenin başından bu güne kadar iyi yol kat edildiğini, toplu okuma etkinlikleriyle okul önceki kurumlara ve evlere girdiklerini belirtti. Hayrünnisa Gül şunları söyledi:
"Toplumu oluşturan bireylerin eğitim düzeyi, kültürel zenginliği, kitapla, edebiyatla, sanatla ilişkisi o ülkenin medeniyet mirasının temelidir. Bilginin en büyük güç olduğu günümüz dünyasında okuyan, üreten sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri kitap okuma oranıdır ve ülkemizde istenilen seviyede değil. Bu gerçekten hareketle insanımızın kitapla olan ilişkisini güçlendirmek, özellikle de gençlerimize okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla biz de 4 yıl önce Türkiye Okuyor Kampanyası’nı ve Konuşan Kitap Şenliği’ni başlattık. Gençlerimizin hayran olduğu, örnek aldıkları yazar sanatçı ve sporcularla kitap gündemiyle buluşturmanın onları okumaya özendirmek adına etkili bir yöntem olduğunu düşündük. Yolumuza Şanlıurfa, Kayseri ve Ordu ile devam ettik, güzel neticeler aldık. Bize gelen mektuplar bunun en güzel kanıtıdır."
Hayrünnisa Gül, Türkiye’deki okuma alışkanlığının umut verdiğini dile getirerek, "Türkiye son yıllarda her konuda hızla gelişiyor. Buna kültür dünyamızda dahildir. Ülkemizde 2000’li yıllarda basılan kitap sayısı 10 bin civarındayken bu rakam geçtiğimiz yıl 40 bine ulaştı. Bunun 4’te birinin çeviri olması ülkemizin modern dünyayı ne kadar yakından takip ettiğini gösteriyor. Elbette ki istenilen hedeflenen noktadan henüz uzağız ama kaydedilen ilerlemeleri bizi ümitlendiriyor" diye konuştu.
Konuşan Kitap Şenliği, ‘Gezegen Mehmet’ olarak bilinen ünlü radyo programcısı Mehmet Akbay”ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşilerle sona erdi.
(İHA)