Fransa Senatosu'nda yapılacak oylama öncesinde, hayır oyu kullanacak senatörlerden, oylamaya katılmamalarının istendiği bildirildi.
Abone olFransa'daki kritik oturum sürüyor. Türk kökenli senatör Esther Benbassa'dan teklife "hayır" diyecek olan senatörlerden, oylamaya katılmamaları için baskı yapıldığı yönünde açıklama geldi.
Strasbourg'da bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise teklifin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına aykırı olduğunu kaydederek, Fransa'yı bir kez daha uyardı.
Teklife "Hayır" Diyecek Olan Senatörlerden Oylamaya Katılmamaları İstendi
Türk kökenli senatör Esther Benbassa da yasa teklifinin oy kaygısıyla senato gündemine alındığını kaydetti. Benbassa, "Bu kanuna tamamen karşıyım..Bu kanun yaklaşan seçimler için yapılmıştır. Sağ ve sol seçimlerde Ermeni oylarını alabilmek için beraber hareket ediyor" dedi.
Benbassa, teklife "hayır" diyecek olan senatörlerden, oylamaya katılmamalarının istendiğini de kaydetti.
Fransa'da merkez solda yeralan Radikal Parti Başkanı Senatör Jean Michel Baylet de teklifin anayasaya aykırı olduğunu, Türk-Fransız ilişkilerinin zarar göreceğinden kaygı duyduğunu söyledi.
Baylet, "Biz Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne dahil olması için 25 yıldır mücadele veriyoruz. 2 ülke arasındaki ilişkilerin, önceki döneme dönmesini istiyoruz. Eğer teklif yasalaşırsa, Anayasa Mahkemesinde iptal edilir. Biz karşıyız" diye konuştu.
"Teklif Tehlikeli ve Gereksiz"
Fransız Senatosu'ndaki Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu Başkanı Jacques Mezard da, teklifi
''tehlikeli ve gereksiz'' olarak niteledi.
4 Mayıs'ta senatonun buna benzer bir teklifi incelemeye almadığını kaydeden Mezard, ''Altı ayda ne değişti ki? Bu seçim için hazırlanmış, oldukça gereksiz ve tehlikeli bir teklif'' dedi.
"Sarkozy, Türk Düşmanlarının Oylarının Peşinde"
Ünlü Fransız tarihçi Didier Billon, Sarkozy'nin Ermenilerin değil, Türk düşmanlarının oylarının peşinde olduğunu söyledi.
Billon, şunları söyledi:
"Sarkozy, Ermeniler'e değil ırkçı, islam karşıtı, Türk karşıtı bir parti olan Ulusal Cephe'ye oynuyor. Bu çerçevede Sarkozy'nin sadece Ermenilerin oylarının peşinde olduğunu söyleyemeyiz. Ermenilerin bir kısmı sağa bir kısmı sola oy verecek. Sarkozy'nin Ulusal Cephe'nin de oylarına ihtiyacı var. Yasa teklifinin senatonun gelmesi adeta bir skandal. Demokrasi düşünme, ifade etme özgürlüğüdür. Parlamenterler yabancı bir ülkenin tarihini yazamaz. Teklif yasalaşırsa Türkiye-Fransa ilişkileri de zarar görecek.Türkler'in öfkesinin de kısa süreceğini zannetmiyorum."
Avrupa Konseyi de Tepkili
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Strasbourg'daki görüşmesinde, Senato'daki teklifi eleştirdi, bunun Avrupa değerlerini yıpratan, ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir teklif olduğunu söyledi.
Jagland, "Benim bu konudaki pozisyonum her zaman şu olmuştur. Tarih tarihçilerindir ve tarih kitaplarına bırakılmalıdr. Siyasi kararlara değil" dedi.
Jagland, siyasetçilerin tarihi tartışmasını doğru bulmadığını, Avrupa'da yükselen nefret söylemi ve yabancı düşmanlığı ile mücadele etmek gerektiğini kaydetti.