Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği yaşlıların da aşı yaptırmaları gerektiğini söyledi
Abone olTürk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kadir Biberoğlu, risk altındaki ve 65 yaş üstündeki yetişkinlerin gerekli aşıları yaptırmaları halinde, hastaneye yatma oranının yüzde 60, ölüm oranının ise yüzde 80 azaltılabildiğini bildirdi.
TİHUD tarafından risk altındaki ve 65 yaş üstü yetişkinlerde bağışıklamanın önemine dikkat çekilmesi amacıyla ''Haydi Büyükler Aşıya'' kampanyası başlatıldı. Biberoğlu, TİHUD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Derneğin Ege Çalışma Grubu tarafından yürütülen çalışmaya göre, Türkiye'de yetişkinlerde bağışıklamanın son derece düşük olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
-AŞILANMA ORANLARI-
İç hastalıkları polikliniklerine başvuran 12 bin hastayı kapsayan araştırmaya göre, aşı olmayanların oranının yüzde 72.8, aşı olanların oranının ise yüzde 27.2 olarak belirlendiğini anlatan Biberoğlu, bunlardan da yüzde 22.8'inin tetanos, yüzde 4.1'inin Hepatit B, yüzde 4.5'inin grip, yüzde 1'inin de zatürre aşısı yaptırdıklarının ortaya çıktığını söyledi. Araştırmanın kronik hastalığı olanların aşılanma oranlarını da belirlediğini belirten Biberoğlu, buna göre KOAH hastalarının yüzde 14.9'u gribe karşı aşılanırken, zatürreye karşı aşılanma olmadığının görüldüğünü bildirdi.
Şeker hastalarının yüzde 9.1'inin grip, yüzde 0.1'inin ise zatürre aşısı yaptırdıklarının belirlendiğini anlatan Biberoğlu, 65 yaş üstündekilerin de yüzde 5.9'unun grip, yüzde 2.2'sinin zatürre aşısı yaptırdıklarının ortaya çıktığını açıkladı. Avrupa ülkelerinde risk altındaki ve 65 yaş üstü erişkin nüfusun yüzde 60'ının korunabilir hastalıklara karşı aşılanmasının ilke olarak benimsendiğini ifade eden Biberoğlu, bu sayede hastaneye yatma oranının yüzde 60, ölüm oranının ise yüzde 80 azaltılabildiğini belirtti. Kampanyanın, koruyucu hekimliğin gelişmesi bakımından önemli olduğunu kaydeden Biberoğlu, bu sayede sağlık bütçesinin akılcı biçimde kullanılabileceğini, ölüm ve antibiyotik kullanımı oranlarının azaltılabileceğini söyledi.
TİHUD Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal da çocukluk aşılarının devamı olarak yetişkinlikte Hepatit B, grip, zatürre ve tetanos aşılarının yaptırılması gerektiğini belirtti. Toplumda bağışıklama denilince akla ilk olarak çocukların geldiğini ifade eden Ünal, yetişkinlerin bağışıklanmasına ilişkin bilincin de geliştirilmesinin önemine işaret etti. Ünal, ''65 yaşın üstündekilerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için grip ve zatürre gibi hastalıklar daha ölümcül seyreder. 65 yaşın altındaki kronik hastalığı olanlar için de mutlaka aşılama gereklidir'' dedi.
-YAŞLILAR GRİP AŞISI OLDU-
TİHUD yönetim kurulu üyeleri daha sonra Akyurt Vakfı Yaşam Evinde kalan yaşlılara grip aşısı yaptı. Buradaki yaşlılardan zatürre aşısı olmayanların buna karşı da aşılanacağı bildirildi.