BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,36
ALTIN 2.837,08

Haydarpaşa'da heyecan yaratan kazı inanılmaz sayıda çıktı

Haydarpaşa'da heyecan yaratan kazı inanılmaz sayıda çıktı

KADIKÖY'de Haydarpaşa Garı’nın istasyon bölgesinde başlatılan ve 1 yılını geride bırakan arkeolojik kazılarla ilgili konuşan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, 6 bin sikke bulduklarını belirterek, "Paranın en çok, ticari alışverişi için döndüğü noktalardan birisi bu liman bölgesi." dedi.

Haydarpaşa'da heyecan yaratan kazı inanılmaz sayıda çıktı

Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresinde Marmaray çalışmaları sırasında rastlanan tarihi kalıntılar üzerine İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından başlatılan arkeolojik kazılarda 1 yıl geride kaldı. 2018 Mayıs ayında başlatılan çalışmalar 400 işçi, 17 arkeolog ve 3 müze uzmanı  tarafından devam ettiriliyor. Gar önü, peron 1, peron 2, menfez ve İbrahim ağa bölgeleri olmak üzere 5 ayrı bölgede yürütülen çalışmalar kapsamında ortaya çıkan buluntular, ‘Körler Ülkesi’ olarak adlandırılan  Khalkedon (Kadıköy)  antik şehrine ait önemli ipuçları verdi.  

Haydarpaşa'da heyecan yaratan kazı inanılmaz sayıda çıktı

6 bine yakın  bronz sikke, 5. yüzyıla at kilise bulundu: Titizlikle yürütülen kazılarda bugüne kadar, Khalkedon’a ait çok sayıda mimari yapı, 5’inci yüzyıla ait olduğu belirtilen bir kilise, yine aynı döneme ait ve anıt mezar olduğu düşünülen bir yapı ile 6 bine yakın  bronz sikke bulundu.

Haydarpaşa'da heyecan yaratan kazı inanılmaz sayıda çıktı

Çalışmalar 300 bin metrekare içinde devam ediyor: Kazı çalışmaları ve ortaya çıkarılan buluntular hakkında Demirören Haber Ajansı’na (DHA) bilgi veren  İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal, çalışmaların 300 bin metrekare alanda devam ettiğini belirterek, "Haydarpaşa Garı’nın arkasından başlayıp İbrahim Ağa’ya doğru devam eden kocaman bir alan burası. Çalışmalar çok zor. Limanın içinde, Kadıköy’ün, Khalkedon’un antik batı limanı içinde çalışıyoruz. Bölgede devamlı bir mimari faaliyet görülüyor. Sonuç olarak iyi bir çalışma yürütüldü. Çalışmalar Kültür Bakanlığımızın denetiminde, başkanlığında yürütülüyor. Ulaştırma Bakanlığı da gerekli destekleri sağlıyor. İyi bir çalışma dönemi geçirdik.” diye konuştu.

Haydarpaşa'da heyecan yaratan kazı inanılmaz sayıda çıktı

Büyük bir heyecan yarattı: İlk kazının başladığı alanda bir duvar yapısı ile karşılaştıklarını ifade eden Asal, "Bize büyük bir heyecan yarattı.  Böyle büyük bir duvarın antik limanla ilişkili olacağını önce düşündük. Sonra hem yapım tarzından hem de arşiv araştırmalarından Osmanlı Dönemi’ne ait bir yapı olduğunu ve yaklaşık 1872’de yapılarak set duvarı olarak kullanıldığı anlaşıldı. Ancak eski araştırmalarından bilgimiz var. Bağdat Demiryolu yapımında bir inşaat mühendisinin bazı aktarımları var bu konu ile ilgili. Hemen arkamızda İngiliz mezarlığı var.  Onun burnundan denize doğru bu antik limanının mendireğinin uzandığını belirtiyor. Ama bugüne kadar söz konusu ile ilgili kalıntıya rast gelmedik. Daha sonra benim de düşünerek ulaşmaya çalıştığım bir sonuç var. Belki de ' Osmanlı Dönemi’nde o bahsedilen inşaat mühendisinin bahsettiği kalıntıya bir müdahale yapılarak Osmanlı Dönemi’nde set duvarı yapıldı' diyoruz ama ilerleyen zamanda başka bir sonuç çıkarsa onu da paylaşırız” dedi.