BIST 9.002
DOLAR 34,18
EURO 37,08
ALTIN 2.978,34

Hayati organlar - Beyin

Hayati organlar - Beyin

Hayati organlarımızbeyniniz kalbiniz testisleriniz bu yazıda; sağlık sorunları yaşamış üç adamın hikâyesini ve hayati organlarınızın daha uzun süre, daha iyi çalışması için yapabileceklerinizi okuyacaksınız. uyarıyoruz; bu yazıları kelime kelime okumadan, dergiyi elinizden...

Hayati organlar - Beyin

HAYATİ ORGANLARIMIZ

BEYNİNİZ KALBİNİZ TESTİSLERİNİZ

BU YAZIDA; SAĞLIK SORUNLARI YAŞAMIŞ ÜÇ ADAMIN HİKÂYESİNİ VE HAYATİ ORGANLARINIZIN DAHA UZUN SÜRE, DAHA İYİ ÇALIŞMASI İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZİ OKUYACAKSINIZ. UYARIYORUZ; BU YAZILARI KELİME KELİME OKUMADAN, DERGİYİ ELİNİZDEN BIRAKMAYIN!

Hayati organlar - Beyin

12 YAŞINDAYKEN, beynimle ilgili, mantık sınırlarını zorlayacak derecede takıntılarım vardı; her bir nöronumun (1) kutsal olduğunu ve onları zararlı dış etkenlerden korumam gerektiğini düşünürdüm. İnanın, karbonmonoksit belası gri hücrelerime zarar vermesin diye, otomobile binmekten bile imtina ederdim. Kimsenin, kafama; vurmasına, dokunmasına veya kafamı okşamasına izin vermezdim. Büyükannem yanağıma bir öpücük kondurmak için geldiğinde bile, uzak durabilmek için akla karayı seçerdim. Daha sonra, bu takıntılarım, başka bir hâl aldı. Zekâmın, mükemmel işleyen bilgisayarlarla yarışacak düzeyde olmasını istedim. Süper bilgisayarlar, birçok veriye ihtiyaç duyardı ve bu açığı kapatmak için, deli gibi ansiklopedi okudum. Keseli sıçanların 13 tane göğüs ucu olduğunu, René Descartes’ın şaşı kadınlara ilgi duyduğunu duymuş muydunuz? Ben, bu bilgileri ön lobumda (2) saklıyorum.

Hayati organlar - Beyin

GEÇENLERDE, yazdığım bir kitap için, akıl sağlığıyla ilgili bilgi topluyordum. Okuduklarımdan, şöyle bir çıkarım yaptım; beyin, bir kastır. Evet, beyin bir kastır ve kaslara yaptığınız gibi, onu; çalıştırmak, gevşetmek ve beslemek zorundasınızdır. Biliyorum ki, 40’lı yaşlara geldiğimde, beynim de karın bölgem gibi yumuşayıp gevşeyecek. Bir anda, 20’li yaşlardaki beyinler, benim yerimi almak için etrafımı saracak. Eğer yerimi kaptırmak istemiyorsam, art beynimi (3) bir an önce kontrol altına almam gerekiyor.

Hayati organlar - Beyin

OKUDUĞUM KİTAP; mantık, hafıza ve zekâ oyunlarından oluşan bir reçete sunuyordu. Ben de, bulmacalara dadandım. Bir araştırmaya göre, haftada dört gün bulmaca çözmek, demans veya diğer adıyla bunama ihtimalini %50 azaltıyor. Daha sonra, “Train Your Brain” adlı kitaba dadandım. Kitabın yazarı Dr. Ryuta Kawashima, her gece, basit matematik denklemlerini olabildiğince hızlı çözme egzersizleri öneriyordu. Nedeni açıktı; bu antrenmanlarla, beynin prefrontal korteksine (4); oksijen, kan ve birçok aminoasidin daha çok gitmesini sağlayabiliyordunuz. Bu da; daha çok nöron, daha çok nöronlar arası iletişim ve daha sağlıklı bir beyin anlamına geliyordu. Çözmeye çalıştığım denklemler, gerçekten çok basitti. Ancak altı haftada denklemleri çözme hızımı 15 saniye kadar geliştirince, kendimi iyi hissettim. Erkeksi tarafım, kendini güçlü hissediyordu.