BIST 9.976
DOLAR 34,02
EURO 38,04
ALTIN 2.831,83
HABER /  GÜNCEL

Hayata birlikte tutunuyorlar

Yıllarca alkol bağımlısı olarak yaşayanlar, Adsız Alkolikler Derneği yardımıyla bu alışkanlıklarından kurtuluyor.

Abone ol

Yıllarca alkol bağımlısı olarak yaşayanlar, Adsız Alkolikler Derneği yardımıyla bu alışkanlıklarından kurtularak, birbirlerine yeni seçtikleri yaşamda destek oluyor.

''Bir alkoliğin halinden ancak başka bir alkolik anlar'' anlayışından yola çıkılarak, ilk kez ABD'de kurulan dernek, Türkiye'de 25 grupta bir araya gelen bin 500 üyeyi yaşama bağlıyor.

Derneğin uyguladığı alkolü bırakma programları sayesinde bu kötü alışkanlıklarından kurtulan bağımlılar, alkolü bıraktıkları günü doğum günleri olarak kabul edip, kutluyor.

Toplumdan dışlanmamak için isimlerini gizli tutan dernek üyeleri, yaşadıklarını anlattılar.

Derneğin İzmir sözcüsü S, en önemli kurallarının, kişileri deşifre etmemek olduğunu kaydetti. Alkolü bırakanlarla, yardım almak için gelen bağımlıların, pazar günleri bir araya geldiklerini ve birbirlerine destek olarak yaşama tutunmaya çalıştıklarını ifade eden S, derneğin programlarına katılarak bağımlılıktan kurtulan kişilerin çok azının yeniden alkole başladığını dile getirdi.

ÜYELERİN GÖRÜŞLERİ

Adsız Alkolikler Derneği İzmir Şubesinin programlarına katılarak alkolü bırakan bazı eski alkolikler, yaşadıkları değişimi şöyle anlattılar: M.: 25 sene alkolik olarak yaşadım. Son 5 yılı çekilmez haldeydi. Ailem terk etti. 2003 yılına kadar çeşitli sürelerde sürücü belgem alındı. Bir arkadaşım vasıtasıyla derneği tanıdım ve 2.5 yıldır alkol kullanmıyorum. Hayata yeniden gelmiş gibiyim.''

30 yıl alkol kullandığını anlatan G, 2005 yılında dernekle tanıştığını ve alkolü bırakarak yeniden insanlarla kaynaştığını dile getirdi. Alkolle ortaokul yıllarında tanıştığını anlatan Ş, ise ''12 yıl önce bu toplantılara katılmaya başladım ve alkol kullanımını bıraktım. 12 yıldır yepyeni bir hayat yaşıyorum'' dedi.