BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,02
ALTIN 3.010,55
HABER /  GÜNCEL

Hayal ettikleri okulları kumsala çizdiler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından düzenlenen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklenen “Duvarsız Eğitime İlkadım...

Abone ol

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından düzenlenen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklenen “Duvarsız Eğitime İlkadım” projesi kapsamında eğitim veren öğretmenler hayal ettikleri okulları deniz kenarında kumsala çizdiler.
1 - 7 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan projede 3 günün sonunda İlkadım ilçesinde görevli öğretmenler, OMÜ İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Elif Omca Çobanoğlu, İsveç Linköpings Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Doç.Dr. Anders Szczepanski ve Eva Kötting önderliğinde Atakum ilçesi Taflan bölgesi sahilindeki kumsalda hayal ettikleri okulları çizmeye çalıştılar.
Kumsala gelen proje ekibi ilk olarak branş öğretmenler olarak gruplara ayrıldılar. Daha sonra gruplara ayrılan branş öğretmenleri nasıl bir okul yapacakları konusunda fikir birliği oluşturduktan sonra çevrede bulunan çalı, ıslak kum, çakıl taşları, deniz kabukları, poşet gibi materyaller toplayarak hayal ettikleri okulları yapmaya başladılar.
Okullarını yapan öğretmenler daha sonra yaptıkları okul hakkında İsveç Linköpings Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Doç.Dr. Anders Szczepanski ve Eva Kötting ile diğer branş öğretmenlerine bilgiler verdiler.

“BU PROJEYİ TÜRKİYE’YE YAYMAK İSTİYORUZ”
Bu projenin sadece Samsun’da kalmaması tüm Türkiye’ye yayılmasını isteyen Yrd.Doç.Dr. Elif Omca Çobanoğlu, “Projede amacımız okul öncesi sınıf öğretmeni ya da ortaöğretim branşlarındaki bütün öğretmenlerin dersteki yapacakları şeyleri sınıf dışında nasıl yapabileceklerini göstermekti. Bunu gerçekleştirmek için de 3 gündür arazi çalışmaları yapıyoruz. Bugün Taflan mevkisindeki kumsalda çalışmalarımızı yürütüyoruz. İstedikleri ve hayal ettikleri okul bahçelerini nasıl yapabileceklerini ve inşa edebileceklerini görüyorlar. Bu çalışmanın devamı olarak da bütün Samsun’a yayılmak ya da tüm Türkiye’de bu tip eğitimleri devam ettirmek istiyoruz” dedi.
İlkadım ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda öğretmenlik yapan gönüllü arkadaşlarla birlikte bu çalışmaları yaptıklarını belirten Çobanoğlu, “Daha sonrasında ise bunların tüm okullara yayılabilmesi için başka öğretmenlerle birlikte bu çalışmayı planlıyoruz. Bu çalışmayı bu konuda uzman sınıf dışı eğitimi veren İsveç Linköpings Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Doç.Dr. Anders Szczepanski ve Eva Kötting bizimle birlikteler. Onların gözetiminde ve eşliğinde bu eğitim programını birlikte yürütüyoruz. Bu 3 günlük pratik 1 günlük teorik çalışmadan sonra sınıf dışında bu tip eğitim materyallerinin ya da metotlarının nasıl yapıldığı ile ilgili örnek çalışmalar elimizde olacak ve bu programın sonunda bu tip çalışmalar artık tüm eğitim programlarını nasıl uygulayabileceğimiz ile ilgili örnek çalışmalarımız ve etkinliklerimiz elimizde olacak” diye konuştu.
Projenin öğrenme ve stres azalta ile ilgili olduğunu ifade eden İsveç Linköpings Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Doç.Dr. Anders Szczepanski, “Türkiye’de o kadar çok kullanılacak çok alanlar var ki, artık sınıflardan ve kapalı alanlardan öğrenciler ile öğretmenler çıkıp açık alanları kullandıklarında öğrenmeleri, konsantrasyonları ve algılanmaları çok daha fazla artacaktır” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARI DUVARLARIN ARASINDAN ALIP AÇIK ALANLARDA EĞİTİLMELİ”
Çocukları duvarların arasından alıp açık alanlarda eğitim verilmesinin daha yararlı olacağını ifade eden İsveç Linköpings Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Doç.Dr. Eva Kötting ise, “Bu kadar istekli ve güzel çalışan öğretmenlerle birlikte çalışmak fantastik derecede harika. Buradaki öğreticilerin hepsi neyi, nasıl öğreteceklerine öğrenmeye dair çok hevesliler ve çok çalışkanlar. Günümüzde öğrencilerimiz sürekli ekranların karşısındalar. Öğrencilerimizi bu ekranlardan alıp, doğaya ve açık alana çıkarmamız gerekiyor. Çünkü çocuklarımız çok fazla bilgiye sahipler fakat ne yazık ki, bu sahip oldukları bilgileri anlama durumuna geçemiyorlar. Bu anlama durumuna geçebilmek için açık alanları kullanmamız gerekir. Çocuklarımızı kapalı alanlardan, duvarların içinden açık alanlara çıkarttığımızda çok daha etkili bir anlama yaşayacaklardır” ifadelerini kullandı.
(İHA)