BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.956,08
HABER /  GÜNCEL

Havayolu şirketleri BM'yi arabulucluğa çağırdı

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA), Birleşmiş Milletler'e bir çağrıda bulunarak, Avrupa Birliği Karbon Salımı Düzenleme Sistemi konusunda havayolu şirketleri ve Avrupa Birliği arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

Abone ol

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA), Birleşmiş Milletler'e bir çağrıda bulunarak, Avrupa Birliği Karbon Salımı Düzenleme Sistemi konusunda havayolu şirketleri ve Avrupa Birliği arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

Sistem, Avrupa Birliği hava sahasını kullanan şirketlere, karbon salım oranlarına göre ek vergi uygulanmasını öngörüyor.

IATA'nın çağrısı öncesinde, Çin yönetimi, havayolu şirketlerinin bu sisteme katılmasını yasaklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada da bu plana karşı çıkan ülkeler arasında.

Sorunun bir an önce çözülmemesi durumunda, konuyla ilgili tüm tarafların bundan zarar göreceklerini belirten IATA Yönetim Kurulu Başkanı Tony Tyler, "Bunun bir ticaret savaşının başlangıcı olmadığını ve en kısa sürede sağduyuyla çözüme kavuşturulacağını umuyorum" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri, geçen yıl, Avrupa Adalet Divanı'na başvurarak Brüksel'in uygulamaya koyduğu bu yeni planı durdurmaya çalışmış ancak mahkeme uygulamanın yasal olduğuna karar vererek Washington'un talebini reddetmişti.

Avrupa adalet Divanı'nın kararından bu yana Amerika Birleşik Devletleri, sorunun uluslararası bir havacılık kurumu tarafından çözülmesi çağrısında bulunuyor. ABD ve Kanada Avrupa Birliği'nin uygulamasının hem iklim değişikliği hem de havacılık sözleşmelerini ihlâl ettiğini savunuyor.

Plana açık şekilde karşı çıkan Çin ise, bu uygulamanın Çin havayolu şirketlerine yıllık yaklaşık 125 milyon dolar ek yük getireceğini savunuyor.

IATA Yönetim Kurulu Başkanı Tony Tyler, plana yapılan itirazlar dikkate alındığında, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) soruna çözüme aramak için en uygun kurum olduğunu söyledi. ICAO şemsiyesi altında bir çözüm aramanın vakit alacağını belirten Tyler, buna rağmen tüm taraflar için daha faydalı bir sonuç çıkacağına inandığını belirtti.

IATA Yönetim Kurulu Başkanı, Avrupa Birliği'nden de görüşmelere aktif olarak katılmasını ve çözüm arayışına yardımcı olmasını talep etti.